Porodični auto u koži krosovera

Kod nove generacije senika Reno je radikalno izmijenio spoljašnjost, ali je unutra zadržao dosta osobina MPV-a
251 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2016. 20:30h

Reno senik je na prekretnici. Dvadeset godina nakon što je prva generacija ovog modela bukvalno stvorila segment višenamjenskih vozila, Francuski proizvođač je odlučio da mu izmijeni lični opis.

Umjesto zaobljene jednovolumenske forme prethodnika, novi senik je dobio linije SUV-a. Razlog je očigledan. Mjehurasti oblik MPV automobila više nije u trendu, a kupci se sve više okreću koncepciji krosovera. Reno se ipak potrudio da zadrži dosta karakteristika MPV-a, posebno u unutrašnjosti, a mi smo na prvim vožnjama u Zadru i okolini provjerili koliko su u tome uspjeli.

Kao i do sada, on će da bude dostupan u standardnoj verziji sa pet sjedišta i kao produženi Gran senik sa sedam sjedišta.

Ova četvrta generacija senika je možda i najvažniji Renoov višenamjenski porodični auto ikada. Njihov šef dizajna Lorens van den Aker je čak otišao korak dalje i rekao da ako se ovaj auto ne bude prodavao, segment zaslužuje da nestane.

Radikalni stilski prevrat bi trebalo da obezbijedi Seniku novu poziciju na tržištu. Novi dizajn je inspirisan krosover modelom Kađar, a jedna od najuočljivijih promjena je to što je vjetrobran dosta strmiji nego kod prošlog senika. Uticaj krosovera je vidljiv i u plastičnim štitnicima u donjim djelovima kariserije. Inače, senik je 4 cm duži i 2 cm širi od prethodnika, a ali je i niži za 4 cm. Uživo, novajlija izgleda sjajno, posebno kraća varijanta.

Unutrašnjost je dosta tradicionalnija, i slična je onoj kod novog megana. I pored tamne plastike na komandnoj tabli i vratima, automobil je solidno osvijetljen zahvaljujući velikom vjetrobranu i opcionom panoramskom krovu kod testnog vozila. Osjećaj za volanom je takođe drugačiji nego u MPV-u. Vozač sjedi visoko i to u kokpitu koji je više usmjeren prema njemu nego kod prošlog modela.

Centralnom konzollom dominira tačskrin od 8,7 inča na kome kontrolišete većinu funkcija. Čak i kod slabije opremljenih verzija postoji neka vrsta displeja. Ručica mjenjača postavljena na lebdjeću platformu.

Novi senik nije samo dobio atraktivnije lice. Materijali su dosta uznapredovali u pogledu kvaliteta, a po kabini ima više ostava i pregrada za razne sitnice nego prethodnik. Kaseta ispred suvozača izvedena je kao fioka sa prilično velikom zapreminom.

Model sa pet sjedišta raspolaže prtljažnikom od čak 572 litra. Ako otklizate sjedišta naprijed povećaćete gepek na 720 litara. Grand senik je nešto veći u tom dijelu, ali ne onoliko koliko biste očekivali - samo oko 25 litara. Kod njega se sjedišta u trećem redu mogu koristiti za manju djecu, a iza njih imate mjesta za par kofera. Zadnja sjedišta možete da sklopite električnim putem pritiskajući odgovarajuće dugme na kontrolnoj pločici u gepeku.

Prostora za koljena na zadnjim sjedištima kod kraće verzije ima dovoljno, ali ne pretjerano, dok je grand senik u tom dijelu gostoprimljiviji.

I pored visokih i uskih guma, senik je vrlo agilan i kontrolisan. Širi trag točkova smanjuje naginjanje karoserije u krivinama, a volan je vrlo precizan. Automobil je jako udoban, a kabina dosta tiha. Tek kod većih brzina na autoputu čuje se hučanje vazduha.

Iako bi novi Senik zbog niže cijene mogao da preotme kupce kađaru, u Renou se nadaju da će se za njega više odlučivati nekadašnji vlasnici modela laguna.

Već i osnovni paket opreme je vrlo bogat. Inače, senik je već stigao u salon crnogorskog zastupnika, kompanije “Alliance”. Osnovna benzinska verzija kraćeg modela iznosi 17.000 eura, dok dizel startuje od 18.500. Grand senik u benzinskoj varijanti kreće od 20.000 eura, a dizel od 22.000.

Gume samo od 20 inča, cijene prihvatljive

Jedan od najkontroverznijih detalja na novom modelu su točkovi prečnika 20 inča koji se serijski ugrađuju na sve modele. Gume su nestandardnih dimenzija 195/55 R20. To znači da su široke samo 195 mm, kao kod točkova od 15 cola, a profil im je dosta visok, čak 107 mm. Osim što doprinose atraktivnijem izgledu, ovi točkovi bi trebalo da donesu i veću udobnost i manju potrošnju. Na sreću, Reno je vodio računa i o cijeni.

“Bilo je mnogo polemika oko točkova, naročito kad je riječ o zimskim gumama, ali drago mi je što u tom pogledu možemo da rasteretimo kupce”, kazao nam je na prezentaciji Milan Belin, direktor Renault-Nissan Srbija. “Reno je sklopio dogovor sa velikim proizvođačima pneumatika kao što su Continental i Goodyear, koji će proizvoditi pneumatike ovih dimenzija. Četiri zimske gume Continental ovih dimenzija koštaju oko 550 eura, što je prihvatljiva cijena za gume od 20 inča, i ekvivalentna je pneumaticima od 17 inča”.

Dizelaš od 130 KS na autoputu troši manje od 6,5 litara

U ponudi su dva benzinska i četiri dizel motora. Mi smo probali dizel zapremine 1,6 litara, snage 160 konja u grand seniku i verziju od 130 konja u kraćem modelu. Razlike u vuči kod ova dva agregata ćete osjetiti samo pri velikim brzinama na autoputu, i to minimalne, a u ostalim segmentima vožnje slabiji agregat je sasvim prikladna opcija. Pri tom, potrošnja na autoputu mu je samo 6,3 litra.

Pored ova dva dizela, tu su i 1.5 dCi motor od 95 konja koji je dostupan samo kod kraće verzije, kao i jača varijanta od 110 konjskih snaga.

Galerija

Bonus video: