Kako pravilno spakovati prtljag u automobil

Pravilno raspoređivanje prtljaga koji nosite a godišnji odmor važno je zbog uštede u prostoru, ali i povećava bezbjednost
651 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2014. 16:41h

Idete na ljetnji odmor sa gomilom prtljaga? Bićete bezbjedniji ako ga spakujete pravilno. Evo nekoliko savjeta kako to da učinite. Prije svega, vodite računa da ne prekoračite maksimalnu dozvoljenu nosivost automobila.

Podatke o nosivosti ćete naći u uputstvu za upotrebu automobila, a da bi izraćunali koliko prtljaga moćete da utovarite jednostavno oduzmite težinu praznog vozila od maksimalne dozvoljene težine. Zapamtite da na procijenjenu težinu prtljaga dodate i težinu putnika. Jedino je težina vozača (standardnih 75 kilograma), automatski uključena u težinu vozila.

Vrlo važno je i raspoređivanje težine. Kada je previše tereta smješteno na pogrešno mjesto, natovareno vozilo može da postane rizično po bezbjednost. Pretovareno ili neravnomjerno opterećeno vozilo je nestabilno prilikom manevrisanja. Često automobil i ne mora da bude izložen naglim promjenama pravca, da bi se oteo kontroli - jače kočenje ili malo brži ulazak u krivinu mogu da budu dovoljni da dođe do problema.

Osnovno pravilo pri pakovanju je najteže stvari treba stavljati u prtljažnik, a kontrola nad automobilom će biti najbolja ako se većina prtljaga smjesti iznad zadnje osovine. Kada pakujete, nastojte da ne ostavljate prostor između pojedinih torbi, jer na taj način može da dođe do klizanja stvari po gepeku.

Najteže kofere stavite u zadnji dio prtljažnika, uz naslon sjedišta, a manje stvari rasporedite u preostalom prostoru. Teže stvari treba stavljati na dno, a lakše iznad, i po mogućnosti ih obezbijediti mrežom ili kaiševima. Na ovaj način se težište automobila drži na najnižoj tački, i sprečava da laki predmeti lete po putničkoj kabini, što je od vitalnog značaja za bezbjedno putovanje.

Treba voditi računa i o preglednosti. Kada je riječ o vozilima sa karavanskim tipom karoserije, ne treba računati da stvari mogu da se pakuju do krova vozila bez odgovarajućih zaštitnih pregrada jer u suprotnom pri kočenju prtljag može da povrijedi putnike. U slučaju da nemate ovakvu vrstu pregrade, prtljag ne smijete da stavljate iznad gornje ivice naslona zadnjih sjedišta, posebno ako vozite djecu.

Na kraju nešto o vožnji. Kada je auto opterećen, tada se to odražava na kočenje i ubrzavanje. Kada upravljate natovarenim vozilom, zapamtite da će vam za preticanje i kočenje biti potrebno znatno više vremena.

Prije polaska na put ne bi bilo loše da auto pun prtljaga provozate malo poznatim ulicama u blizini mjesta stanovanja, prije nego što krenete na put. Tako ćete steći pravi osjećaj i samopouzdanje.

U krovne kofere treba stavljati sitnije i laganije stvari

Kada unutrašnji prostor u automobilu ne može da ponudi dovoljno mjesta za prtljag koji vam je potreban na putovanju, korisna alternativa su krovni nosači ili krovni koferi. Prije nego što se odlučite za ovu varijantu, morate da pazite da ne prekoračite maksimalnu nosivost krovnih nosača vašeg vozila.

Treba imati u vidu da držači krovnih nosača mogu da se olabave tokom putovanja, pa ih s vremena na vrijeme provjeravajte i dote žite. Krovni koferi nude dosta dodatnog prostora za duže relacije, a u njih možete da smjestite i manje predmete.

Međutim, sve treba da bude spakovano tako da se ne pomjera unutar kofera. Kada koristite krov automobila za smješta j dodatnog prtljaga, nastojte da tamo smjestite laganije stvari. U svakom slučaju, tada je težište vozila više nego inače, što ga čini manje stabilnim, pa tome treba da prilagodite stil vožnje.

Galerija

Bonus video: