Novi Mini stigao preko Luštice

“Novi mini nastavlja uspješnu priču o prvom malom premijum automobilu. Istovremeno, on nastavlja tradiciju klasičnog Minija "
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 07:50h

Novi Mini zvanično je stigao na crnogorsko tržište, a ovlašćeni zastupnik automobila ove marke za Crnu Goru, “Voli Motors”, svečanu premijeru je upriličio u subotu na plaži Oblatno, koja se nalazi na poluostrvu Luštica.

“Novi mini nastavlja uspješnu priču o prvom malom premijum automobilu. Istovremeno, on nastavlja tradiciju klasičnog Minija koja seže više od 50 godina unazad, kada je prvi model konstruisao Ser Alek Isigonis”, rekao je na prezentaciji Nenad Lekić, direktor Voli Motorsa.

“Odlučili smo da baš na ovoj plaži predstavimo novi Mini jer smo željeli da našem čovjeku približimo stil života i slobodnog duha koji sa sobom nosi ovaj auto. Mislim da se kod nas Mini predstavlja na pravi način - vrhunskim kvalitetom, neobičnim dizajnom i specifičnim šarmom kome je teško odoljeti”, kazala je Olivera Šuškavčević, direktor marketinga kompanije Voli.

“Prepoznatljive proporcije su očuvane zahvaljujući precizno definisanom uvećanju spoljašnjih dimenzija, dok su se najveće promjene dogodile u enterijeru”, istakao je Lekić.

Hečbek sa troje vrata je dug 3.821 mm, širok 1.727 mm i visok 1.414 mm, što znači da je 98 mm duži, 44 mm širi i 7 mm viši od prethodnika. Međuosovinski razmak je porastao za 42 mm na 2.495 mm.

Rezultat većih dimenzija je veći prostor u unutrašnjosti, a i prtljažnik je porastao za 30 odsto, i sada prima 211 litara.

Novi Mini je opremljen najmodernijim tehnologijama. Potpuno nova paleta motora će se u početku sastojati od 1,5-litarskog trocilindarskog benzinca sa 136 KS u modelu Cooper, 1.5 trocilindarskog dizelaša od 116 KS (Cooper D) i 2.0 četvorocilindarskog benzinca sa 192 KS (Cooper S).

Svi motori zadovoljavaju Euro 6 norme, i 27 odsto su štedljiviji od ranijih agregata.

Većina važnih informacija za vozača je premješteno iza volana, pa sada bez skretanja pogleda vozač može da očitava brzinu, broj obrtaja i količinu goriva na analognim mjeračima.

Još jedna važna izmjena je premještaj prekidača za podizače prozora sa centralne konzole na unutrašnji dio vrata, što je mnogo pogodnija pozicija.

Lista opcija je izuzetno duga i sadrži mnoštvo elemenata za individualizaciju. Cijena bazne verzije je 17.490, dok top model koji je bio izložen na plaži Oblatno staje 33.000 eura.

Galerija

Bonus video: