Honda testirala svoj prvi avion

Cijena aviona biće oko 4,5 miliona dolara, a Honda je primila već više od sto prednarudžbina
1 komentar(a)
Honda, Foto: Reuters
Honda, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2014. 11:39h

Japanski automobilski koncern Honda obavio je prvi probni let svog prvog aviona "honda džet" (HondaJet), saopštili su predstavnici kompanije. Probni let je trajao 84 minuta i obavljen je u američkoj državi Sjeverna Karolina, gdje je baza odjeljenja kompanije Honda erkraft.

"U najskorije vrijeme možemo da pustimo na tržište najsavršeniji laki avion u svijetu", rekao je poslije probnog leta predsjednik kompanije Mitimasa Fudzino, koji je od 2006. godine pripremao svoj debi u oblasti proizvodnje aviona.

"Honda džet" je prvi japanski avion koji je u potpunosti razvila privatna kompanija i bez podrške države, prenio je Itar tas.

Minijaturni avion biznis klase može da primi samo osam putnika, ali može da leti brzinom većom od 770 kilometara na čas i na nadmorskoj visini od preko 13 kilometara.

U Hondi smatraju da će avion najveću popularnost imati u SAD zbog čega je i odlučeno da odjeljenje za proizvodnju aviona kompanije bude smješteno na teritoriji te zemlje.

Prema očekivanju, prodaja "honda džeta" mogla bi da počne već naredne godine. Cijena aviona biće oko 4,5 miliona dolara. U ovom momentu, Honda je primila već više od sto prednarudžbina za avion.

Bonus video: