Klima u automobilu dobra kad se pravilno koristi

Ako se vozač pridržava nekih pravila u održavanju i upotrebi klime, kabina vozila će da bude vrlo zdravo i prijatno okruženje
616 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2014. 15:42h

Klima-uređaj u automobilima je pored komfora, vrlo važan za bezbjednost u vožnji, jer vrućina u kabini utiče na reakcije i psihofizičko stanje vozača. Međutim, ovaj nekad spasonosni uređaj bije glas da ima vrlo štetne posljedice po zdravlje putnika, pogotovo djece.

Međutim, dr Vesna Strainović-Lalović, pedijatar u Domu zdravlja u Podgorici, kaže da rashladni uređaji nijesu štetni ni u kući ni u automobilu, kada se pravilno koriste.

"Vozač treba da obrati pažnju da razlika između temperature spoljašnjeg vazduha i unutrašnjosti vozila ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni", kaže doktorka Strainović-Lalović. “Kada biste iz tako rashlađene sredine izašli napolje, gdje vas očekuje mnogo veća temperatura, organizam bi mogao da doživi šok”. Ovakav odnos spoljašnje i unutrašnje temperature u kabini je u najvrelijim ljetnjim danima u našem podneblju ponekad teško postići, pa tada vozač mora da posegne za drugom taktikom.

"Prije nego što uđete u pregrijan auto, trebalo bi da otvorite vrata, da bi se temperatura izjednačila sa spoljašnjom. Nakon toga uključite klima-uređaj, ali desetak minuta prije nego što dođete na odredište, trebalo bi da je isključite da bi se tijelo postepeno adaptiralo na razliku u temperaturi", kaže doktorka. Takav potez ima još jednu pozitivnu stranu. Naime, isključenjem klima- uređaja prije gašenja motora vozila nesvjesno ćete da izbacite neželjene goste koji bi mogli da se nasele u ventilacionom sistemu.

"Kada vozač isključi klima-uređaj, i da ostavi ventilator da radi još neko vrijeme, na taj način će isušiti jedan dio u sistemu klima- uređaja koji se zove isparivač, a koji je vrlo pogodan za nakupljanje bakterija i gljivica”, kaže Vlatko Vuković, specijalista za servisiranje automobilskih klima-uređaja. Gljivice i bakterije se, osim na isparivaču, skupljaju i na filteru kabine, pa je njegova zamjena vrlo bitna za sprečavanje štetnih efekata, posebno na djecu.

"Kada ovi organizmi kroz ventilacioni sistem vozila dospiju u sistem organa za disanje, mogu da istave posljedice, koje idu od alergijskih reakcija do dosta težih oboljenja, kada je osoba izložena njihovom djelovanju duži vremenski period”, ističe Strainović-Lalović.

Zbog toga se vozačima preporučuje da filter kabine mijenjaju jednom godišnje, a kod vozila koja se kreću u zagađenijim sredinama čak i dva puta.

Cijena filtera ide od 7 do 30 eura, zavisno od veličine i tipa, jer postoje i ugljenični filteri koji zadržavaju veliki procenat nečistoća".

Dezinfekcija ubija bakterije na isparivaču, košta 15 eura

Gljivice i bakterije koje su već nastanjene na isparivaču i drugim djelovima klima-uređaja ne mogu se eliminisati radom ventilatora, pa je poželjno jednom godišnje dezinfikovati sistem.

"Danas na tržištu postoje sredstva pomoću kojih sami možete ovo da uradite ako ste vješti. Koliko su ona efikasna, vjerovatno zavisi od proizvođača i cijene”, kaže Vuković.

Ako se odlučite da samo probate da dezinfikujete klimu, princip je sljedeći: skinite filter kabine, a nakon što uključite klima- uređaj i ventilator na najjači stepen rada, ubrizgavajte dezinfekciono sredstvo kroz otvor u koji se stavlja filter. To sredstvo biva distribuirano kroz sistem i ako je efikasno, ubija bakterije.

U slučaju da ovaj zahvat prepustite iskusnom majstoru koji koristi provjerene preparate, to će vas koštati petnaest eura.

Galerija

Bonus video: