Koliko su putevi bezbjedni nakon poplava?

“Oštećenja koja kasnije mogu da stvore opasnost su ona koja nijesu vidljiva dok nivo vode ne opadne"
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 10:24h

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, Bosnu i Hrvatsku, mnogi vozači koji su ovih dana planirali da u te zemlje putuju automobilom su vrlo zabrinuti zbog stanja puta koji je bio poplavljen i pitaju se koliki rizik donosi vožnja takvom saobraćajnicom.

Objašnjavajući za “Vijesti” šta vozači mogu da očekuju prilikom putovanja predjelima koji su pogođeni poplavama, jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti saobraćaja u Crnoj Gori, mr Milenko Čabarkapa, ističe da vozači mogu bez pretjeranog straha da se kreću putevima koje su otvoreni za saobraćaj, ali da treba da budu dosta oprezniji nego inače.

“Vozači treba da budu spremni na situaciju da mogu da naiđu na neku slabost puta, ali ne treba da strahuju od kataklizmatičnih oštećenja kao što je propadanje velikih djelova kolovoza”, kaže Čabarkapa.

“Gotovo sva oštećenja se po pravilu javljaju u trenutku kada bujični tok nastaje, jer je snaga bujice najveća dok ona djeluje, a opasnost od naknadnih oštećenja su minimalna”, rekao je Čabarkapa.

“Oštećenja koja kasnije mogu da stvore opasnost su ona koja nijesu vidljiva dok nivo vode ne opadne, a to su najčešće oštećenja oslonaca i stopa mostova. Postoji mogućnost da na takvoj raskvašenoj nestabilnoj podlozi, dalji teret koji se sa vozila prenosi na oslonce može da izazove naknadna oštećenja. Međutim, to će biti samo sporadični i rijetki slučajevi. Ne treba isključivati mogućnost da se dese, ali po pravilu i ako se dese njihov broj će da bude zanemarljivo mali i što je još važnije, opasnosti koje proizvode će biti male”, kazao nam je mr Čabarkapa.

On savjetuje da se putuje tokom dana, jer se noću teže sagledavaju i uočavaju iznenadne opasnosti na putu. Prije polaska na put preko nadležnih službi kao što su auto-moto savezi, vozači treba da se informišu o stanju na putevima i eventualnim kritičnim tačkama, da bi unaprijed znali šta ih očekuje.

Poplave donijele probleme prevoznicima: Do Beograda se ide zaobilazno >>>

Galerija

Bonus video: