U Dženeral Motors fabrikama bilo zabranjeno izgovarati riječ "kvar"

Tu riječ je zabranjeno i pisati i navoditi u dokumentaciji o vozilima
1 komentar(a)
General Motors, Foto: Beta/AP
General Motors, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2014. 10:50h

Američka automobilska kompanija Dženeral Motors (General Motors - GM) imala je spisak riječi za zaposlene koji provjeravaju ispravnost auomobila a ne smiju ili nije preporučeno da izgovaraju na radnom mjestu, objavljeno je juče.

Američka vlada sinoć je odlučila da kazni kompaniju GM sa 35 miliona dolara zato što je kasno obavijestila javnost o neispravnosti vozila, zbog koje je povukla 2,6 miliona automobila.

Vlada je objavila i dokument iz 2008. u kome kompanija preporučuje zaposlenim da se na radnom mjestu "drže samo činjenica" i da ne izgovaraju riječ koje bi uticale na ugled firme.

"Podstičemo zaposlene da dok govore izgovaraju riječi i izraze koji mogu da poboljšaju proces bezbjednosti vozila", navodi se u dokumentu sa spiskom.

Na spisku od 68 riječi "defekt" (kvar) prva je riječ koja ne sme da se izgovori ni za jedan model automobila. Tu riječ je zabranjeno i pisati i navoditi u dokumentaciji o vozilima.

Na spisku se nalaze između ostalih riječi - loš, zastrašujući, opasan, strašno, zlo, apokaliptičan i raspadanje. Pored "zlosutnih" riječi nalaze se i "bezopasne" riječi kao "uvijek" i "nikada".

Bonus video: