Alfa Romeo 4C: Stvoren da bude brz, jako brz

Alfa 4C jednostavno mora da bude izuzetna, jer treba da predvodi preporod kompanije koja ima ulogu da bude glavni igrač grupacije FIAT
76 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 17:05h

Dugo očekivani sportski kupe Alfa Romea pod nazivom 4C je prvi serijski automobil na svijetu u čijoj izradi je primijenjena takozvana “pripreg” (prepreg) karbon-fibr tehnologija.

Pri izradi samonoseće šasije je izbor pao na karbon-fibr (ugljenična vlakna) zbog visokog nivoa strukturalne čvrstoće i izuzetno male težine. Šasija modela 4C je teška samo 65 kilograma, a pravljena je po tehnologiji koja potiče iz svijeta Formule 1.

Proizvođači automobila često, pri isticanju kvaliteta svojih vozila, upotrebljavaju bestidne hiperbole, ali Alfa Romeo sigurno ne pretjeruje kada opisuje svoj novi sportski kupe 4C kao remek-djelo.

Alfa 4C jednostavno mora da bude izuzetna, jer treba da predvodi preporod kompanije koja ima ulogu da bude glavni igrač grupacije FIAT, koja kontroliše i Maserati i Ferari, kao i američku kompaniju Krajzler.

Ovaj automobil sa pogonom na zadnje točkove od starta je dizajniran da bude brz, veoma brz. Pritom, inženjeri Alfe su dobili uputstvo da se fokusiraju na smanjenje težine, a ne da veliki snažni motor. Umjesto čelika, za izradu najopterećenijih djelova karoserije je upotrijebljen aluminijum, a korišćeno je i dosta ugljeničnih vlakana (karbon-fibr).

Motor je postavljen u sredini, dosta je mali i zasnovan na aluminijumskom bloku. Njegov kapacitet je samo 1,75 litara, ali mu tehnologija direktnog ubrizgavanja i turbopunjač pomažu u proizvodnji solidne količine snage od 240 KS, što je dovoljno da ovako lagani 4C do 100 km/h iz mjesta potjera za manje od 4,5 sekundi.

Komjuterizovana kontrola startovanja (lanč kontrol) omogućava čak i nevještim vozačima da izvuku maksimum performansi u tom ubrzanju. Kompjuter interveniše kada 4C dostigne brzinu od 250 km/h, blokirajući dalji razvoj snage i povećanje brzine.

Prvih 1.000 primjeraka 4C, koji pripadaju seriji pod nazivom Opening Editions, u prodaji su po cijeni od oko 70.000 eura. Standardne verzije koštaju oko 65.000 eura.

Do kraja ove godine, ponudi će se pridružiti i targa verzija sa malim sklopivim krovom od ugljeničnih vlakana. Alfa planira da izradi 26.000 kupe i targa verzija tokom sedmogodišnjeg životnog ciklusa ovog modela. Produkcija je ograničena zbog malih količina karbon-fibra na tržištu.

Alfa 4C se proizvodi u pogonima Maseratija u Modeni, a veliki dio se oslanja na ručnu izradu. Direktor razvoja proizvoda u kompaniji Mauro Pjeralini, je osim tvrdnje da se radi o remek-djelu, za ovaj auto rekao da se radi o "pristupačnom superautomobilu”, dodavši da bi 4C trebalo da bude unikatan, kao italijanska ručno rađena cipela.

Veliki planovi

Fijat ima velike planove za Alfa Romeo, koji širom planete treba da bude udarna igla u borbi protiv njemačkih premijum proizvođača kao što su BMW, Mercedes i Audi.

Ipak, ovi planovi su odloženi zbog trenutno slabašnog evropskog tržišta zbog koga je Fijat pretrpio velike finansijske gubitke. Naredne godine bi Alfa Romeo trebalo da predstavi veliku limuzinu koja bi se nadmetala sa audijem A6 i BMW serijom 5, kao i novi kompaktni model đulija (Giulia).

Ovi automobili bi trebalo da vrate Alfa Romeo na stazu oporavka jer je u posljednjih nekoliko godina ovaj brend konstantno donosio gubitke, koji su se tokomk prvih 10 godina ovog vijeka kretali između 250 miliona i 500 miliona dolara godišnje.

Tehnički podaci

Motor: Turbobenzinski, Euro 5, 4 cilindra

• Snaga: 240 KS

• Obrtni moment 350 Nm

• Pogon: Na zadnje točkove

• Mjenjač: 6-stepeni automatik

• Ubrzanje 0-100km/h: 4,5 s

• Najveća brzina: 250 km/h

• Potrošnja goriva: 6,8 l/100km

• Dužina: 3.99 m

• Širina: 200 cm

• Visina: 118 cm

• Međuosovinski razmak: 238 cm

• Težina: 895 kg

• Cijena: Oko 65.000 eura

Bonus video: