Ševrolet Korvet Z06 jači i od Poršea Turbo S

Snažnija varijanta američkog sportskog modela prvi put dolazi sa turbopunjačem, što donosi povećanje snage od čak 175 konja.
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2014. 15:37h

Ševrolet je na sajmu u Detroitu nastupio sa snažnijom verzijom nedavno predstavljene nove generacije modela Corvette. Corvette Z06 snagu crpi iz 6,2-litarskog LT4 V8 motora sa superpunjačem, a ovo je prvi Corvette koji koristi prisilno ubacivanje vazduha u cilindre.

Ova jedinica proizvodi 635 konjskih snaga i obrtni moment od 861 Nm, i ne samo da je znatno jača od standardne verzije koja raspolaže sa “samo” 460 KS, već i od Poršea Turbo S koji ima 560 konja.

Ova ogromni potencijal mašine se na točkove šalje putem sedmostepene manuelne ili nove osmostepene automatske transmisije. Ovaj mjenjač je, navode u Ševroletu, brži čak i od transmisija sa duplim kvačilom. Vrijeme prebacivanja u višu brzinu tokom snažnih ubrzanja je kraće čak i od PDK mjenjača kod Poršea 911.

Novi Corvette Z06 se od standardne verzije, osim po snazi i tehnologiji, razlikuje i po nekim vizuelnim detaljima. Opremljen je aluminijusmkim točkovima prečnika 19 i 20 inča i aerodinamičkim paketom od karbona koji sadrži razne spojlere i krilca.

Šasija je podešena da bolje odgovori zahtjevima snažnijeg motora. Podesivi amortizeri sa tehnologijom Magnetic Selective Ride Control su kod Z06 dio serijske opreme, a isto se odnosi i na elektronski diferencijal eLSD.

Corvette Z06 će se na tržištu naći iduće godine, a cijene nijesu objavljene.

Trkački paket

U ponudi je i trkački Z07 paket koji sadrži zadnji spojler sa providnim srednjim dijelom, Michelin Pilot Super Sport Cup gume, karbonsko keramičke kočnice i još neke ekskluzivne elemente. Uz Z07 komplet, ovaj Korvet postaje auto sa najvećom potisnom silom koji je Dženeral Motors ikada napravio.

Bonus video: