Tečnost za šoferšajbnu je najpotrebnija zimi

Kad po vlažnom kolovozu vozite iza drugih automobila, neminovno je da ćete imati prljavu šoferšajbnu, a u nedostatku kiše jedini spas je tečnost za pranje stakala.
1404 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 07:46h

Prilikom redovne kontrole tečnosti u automobilu vozači se često baziraju na motorno ulje, antifriz i kočionu tečnost, a često zaboravljaju na jednu koja je izuzetno bitna za bezbjednost – onu za pranje stakala.

Dobra vidljivost je od presudnog značaja za sigurnu vožnju, a nju možemo obezbijediti samo ako stvorimo uslove da vjetrobransko staklo bude čisto.

Pored brisača, važan faktor za čistu šoferšajbnu je tečnost za pranje stakala koja je smještena u posebnom sistemu sa pumpicama i na staklo se nanosi preko brizgaljki. Ona do izražaja dolazi upravo u uslovima koji sada vladaju kod nas – zimski period sa vrlo malo padavina ili sa sporadičnom kišom. Zašto?

Što zbog otapanja zaostalog snijega na mjestima gdje ne dopire sunce, što zbog poledice u jutarnjim satima ili sporadične kiše, na asfaltu uvijek postoji bar malo vode. Ona je često “obogaćena” blatom, ali i solju koja se posipa na dionicama gdje postoji rizik od poledice. Ako u ovakvim uslovima vozite iza drugih automobila, neminovno je da ćete imati prljavu šoferšajbnu, a u nedostatku kiše jedini spas je tečnost za pranje stakala.

Zbog toga prije putovanja obavezno provjerite nivo u posudi, a iako trenutno u regionu vladaju gotovo proljećnji klimatski uslovi, obavezno dolivajte tečnost koja ima nižu tačku smrzavanja. Naime, ako na svom putu budete prolazili kroz područje gdje je temperatura oko nule ili ispod, obična voda pomiješana sa šamponom vam neće nimalo biti od pomoći. U brizgaljkama i crijevima izloženim hladnoći će doći do formiranja ledenog čepa, pa će vožnja da bude izuzetno rizična i naporna.

Situaciju će dodatno da pogorša sunce koje je u ovom periodu godine vrlo nisko i zasljepljuje vozača, a sve ovo može da dovede i do katastrofalnih posljedica, jer se zaleđena voda u sistemu ne može odmrznuti dok ne dođete u toplije krajeve.

Odabir kvalitetnog sredstva za pranje stakala i odgovarajući odnos prilikom rastvaranja sa vodom je od odlučujućeg značaja za dostizanje željenog efekta, kažu eksperti njemačke organizacije za kontrolu kvaliteta DEKRA.

Prilikom kupovine vozači će zimski koncentrat prepoznati po simbolu pahuljice i oznake za temperaturu mržnjenja.

Eksperti savjetuju da vrijedi obratiti pažnju na kvalitet proizvoda prilikom kupovine. Kvalitetniji proizvodi ne samo što bolje očiste vjetrobran, već to urade i brže, čime se neutrališe razlika u cijeni u odnosu na jeftiniji proizvod. Testovi ovih proizvoda, od kojih vam jedan donosimo u okviru ovog članka, predstavljaju dobre odrednice.

Vrlo važno je da obratite pažnju da koncentrat ne treba sipati u nerastvorenom stanju, jer on može da ostavi tragove na staklu i omete vidljivost, upozorava DEKRA. Najbolji rezultati se postižu ako se napravi rastvor u skladu sa potencijalnim temperaturama, a da ne bi dolazilo do stvaranja kamenca u sistemu, treba sipati destilovanu vodu.

SONAKS čisti najbolje i najbrže

Njemačko udruženje za tehničku kontrolu GTU nedavno je testiralo 10 koncentrata za pranje vjetrobrana koji i pri temperaturama ispod nule treba da obezbijede pouzdano čišćenje stakla.

Pobjednik ovog testa sa ocjenom "veoma preporučljiv" je koncentrat Sonax Xtreme Antifreeze +. Iza njega su šest tipova tečnosti za pranje stakala sa ocjenom “preporučljiv”, dok su tri proizvoda ocijenjena kao “uslovno preporučljiva”. Stručnjaci koji su testirali proizvode ispitivali su ukupno osam disciplina u tri zasebna poglavlja, a uz to vrednovali i odnos cijene i performansi. Pored tačke mržnjenja koja je od odsudnog značaja u zimskim uslovima, najvažniji ispit je bio onaj koji se odnosio na sposobnost čišćenja stakla, ne samo od soli i blata, već i od naslaga prašine, masnoća i čađi koje se talože vremenom.

Moć čišćenja određuje i potrošnju same tečnosti, a pobjednik u ovoj kategoriji je Sonax Xtreme, koji je sa samo 150 ml tečnosti na testu očistio staklo, i to nakon samo tri ciklusa rada brisača. U poglavlju primjene proizvoda, ocijenjeno je i uputstvo za upotrebu, jer neki proizvođači nijesu sasvim jasno predočili potrošaču da koncentrat ne bi trebalo sipati u posudu sistema za pranje vjetrobrana u nerastvorenom stanju.

Naravno, sredstvo ne bi trebalo da ostavlja posljedice na okolnu farbu i plastiku. Napominjemo da cijene u tabeli važe za njemačko tržište. Od ovlašćenog distributera proizvoda Sonax u Crnoj Gori, firme Castellana, dobili smo informaciju da je kod nas maloprodajna cijena tečnosti za vjetrobrane ovog proizvođača u pakovanju od 5 litara 9,50 eura, a u pakovanju od 2 litra 3,90 eura.

Bonus video: