Leksus RC F: Agresivno protiv BMW-a M4

Na sajmu automobila u Detroitu Leksus predstavlja visokoperformansni kupe koji će raspolagati sa oko 450 konjskih snaga.
4 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 09:00h

Koji automobili mogu da se nose sa njemačkim trojkom koju čine Audi RS5, BMW M4 i Mercedes C63 AMG? Ne mnogo! Kadilak CTS-V, Maserati Gibli i Leksus IS-F su konkurencija u ovoj klasi. Sada Japanci predstavljaju nasljednika modela IS-F, ali umjesto limuzine sa četvoro vrata, to će biti kupe pod nazivom RC F.

Izgled je inspirisan novim modelom Leksus RC, kupe verzijom novog IS. Ali evidentan je i uticaj supersportskog automobila Leksus LF-A i Tojote GT-86. RC F ima vrlo agresivnu pojavu. Prednja maska je okružena dodatnim otvorima za ventilaciju, a tu si i peraja za aerodinamičku stabilnost.

U zadnjem dijelu vrata prtljažnika se krije aktivni spojler, koji izlazi kada auto pređe brzinu od 80 km/h, a vraća se nazad kada brzina padne ispod 40 km/h. Vizuelni utisak je zaokružen 19-inčnim poliranim felgama sa 10 krakova.

Unutrašnjost je presvučena kožom, a sportska sjedišta su prošivena i imaju integrisane naslone za glavu. Instrument tabla mijenja boje u zavisnosti od toga koji je od četiri načina vožnje vozač izabrao.Leksus i dalje krije informacije o pogonu. Ipak, poznato je da će pod haubom da bude smješten V8 benzinac zapremine pet litara, ali će snaga sa 423 KS da bude povećana na preko 450 konja. Novi BMW M4 ima šestocilindarski turbomotor sa 431 KS, a Audi RS5 raspolaže sa 450 KS. Datum lansiranja na tržište i cijena još nijesu poznati.

Bonus video: