Dobrodošli u unaprijed zagrijan auto

Struganje leda sa stakala, cvokotanje za volanom u hladnim jutrima, habanje unutrašnjih djelova motora tokom faze zagrijavanja – sve ovo može da postane prošlost uz sistem pomoćnog grijanja.
3982 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2013. 12:15h

Skup ili dobro opremljen automobil ne znači uvijek maksimalni komfor.

Uzmite, na primjer, situaciju kada u hladnim zimskim jutrima krećete na posao ili na put, i uvijek ustajete sa saznanjem da vas čeka vrlo neprijatan ritual. Prvo morate da ostružete led sa stakala, a zatim da u debeloj zimskoj jakni sjednete u ledeno hladnu kabinu čekajući da se motor zagrije i donese vam bar malo toplote.

Ako vozite na kraćim relacijama, ovaj trenutak možda nećete ni dočekati, jer ćete se prije toga već naći na destinaciji.

Proizvođači prateće opreme za automobile su još odavno pronašli rješenje za ove probleme – dodatno grijanje koje je kod nas poznatije pod nazivom “vebasto”, po najrenomiranijem proizvođaču iz ove oblasti.

“Postoje dvije varijante sistema dodatnog grijanja, a to su vodeni i vazdušni grijači”, kazao nam je Vlatko Vuković, čiji je servis “Frigomax” nedavno dobio licencu za održavanje i ugradnju proizvoda Webasto. “I jedan i drugi sklop za pogon koriste gorivo iz rezervoara, i preko sopstvenih grijača prenose toplotu na rashladnu tečnost motora ili na vazduh koji dolazi iz ventilatora.”

Vodeno grijanje se najčešće ugrađuje u putnička vozila, gdje Webasto grijač zagrijava rashladnu tečnost u motoru, i istovremeno putem ventilatora grijanja toplotu prenosi u kabinu.

“Poenta je u tome što vozač može da vremenski podesi uključenje grijanja, na primjer pola sata prije planiranog polaska, pa ga dočeka topao ambijent kada dođe do vozila i sjedne za volan, a sva stakla su suva i čista”, kaže Vuković.

“Osim toga, paljenje motora je olakšano jer je on već zagrijan, čime je spriječeno i habanje njegovih unutrašnjih djelova, a manje je i opterećenje akumulatora. Sve ovo uz minimalnu potrošnju goriva od oko pola litra po satu rada”.

Vazdušno grijanje se obično ugrađuje u kamione, minibuse i autobuse, jer je zapremina putničke kabine u ovim vozilima prevelika da bi se one mogle grijati vodenim grijanjem. Prednost je što mogu da omoguće grijanje uz manju potrošnju goriva, na primjer dok vozač kamiona spava u kabini. Ono se rijetko ugrađuje u manja putnička vozila.

“Noviji kamioni i autobusi su gotovo po pravilu opremljeni sistemom pomoćnog grijanja, a Webasto uređaje fabrički ugrađuju mnogi proizvođači”, kaže Vuković. Takođe, sve više putničkih automobila u dodatnoj opremi ima opciju pomoćnog vodenog grijanja, ali je ovaj sklop moguće i naknadno ugraditi.

“Naknadna ugradnja sklopa za grijanje rashladne tečnosti košta od 600 do 1.200 eura, u zavisnosti od tipa vozila i tipa i snage uređaja. Za limuzinu srednje klase kao što je folksvagen pasat ili opel vektra, cijena je oko 750 eura, a uz to se dobija i garantni rok od godinu i modul za daljinsku kontrolu”, kaže Vuković. Cijena vazdušnog grijanja se kreće od 900 do 1.300 eura.

Nestručno servisiranje može da bude i fatalno

“Stručno servisiranje sistema pomoćnog grijanja je od velike važnosti, jer greške mogu da budu kobne. Svaka procedura se mora ispoštovati, a ako se opravka ili servis odradi neprofesionalno, izduvni gasovi koji su uobičajeni proizvod rada sklopa, mogu umjesto u izduvni sistem vozila, da prodru u kabinu i usmrte vozača kamiona na spavanju, na primjer”, kaže Vuković.

“Firma Frigomax je zvanje prvog ovlašćenog zvaničnog predstavnika i servisera sistema 'Webasto grijanja na području Crne Gore dobila nakon što su radnici prošli dugu obuku, za ovaj posao smo dobili i zvaničan sertifikat od predstavništva kompanije iz Slovenije, a posjedujemo i kompletnu fabričku dijagnostiku”, objašnjava Vuković.

Bonus video: