Automobili ubuduće neće imati brisače, već "štitove" od zvučnih talasa

Pomoću ultrazvuka koji se frekvencijom od 30 kHz širi preko vjetrobranskog stakla, kapljice vode i insekti će biti uklonjeni
2 komentar(a)
brisač, Foto: Shutterstock.com
brisač, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2013. 11:47h

Ako danas kupite bilo koji autoobil, on će, bez obzira na marku, model ili cijenu, imati nešto zajedničko sa svim drugim autima - brisače.

Brisači su nužnost i po zakonu ih orate imati jer bez njih ne biste mogli da sigurno vozite po kiši.

Ali, ako McLaren uspije da realizuje svoju zamisao, na ulicama bismo uskoro mogli da vidimo automobile bez brisača.

McLaren je najpoznatiji po svojoj ekipi Formule 1, ali ova kompanija proizvodi i sportske automobile visokih performansi.

Njihov glavni dizajner Frenk Stivenson predstavio je novi sistem koji bi u potpunosti mogao da zamijeni "uređaj za brisanje stakla" koji je patentiran još davne 1903. godine.

Pomoću ultrazvuka koji se frekvencijom od 30 kHz širi preko vjetrobranskog stakla, kapljice vode, pa čak i ostaci insekata koji mogu da ometaju pogled vozača na taj bi način bili uklonjeni.

Uz pomoć ovog frekvencijskog "štita" spriječilo bi se da kiša, snijeg ili insekti dospiju na vjetrobransko staklo, pa bi na taj način staklo uvijek bilo čisto.

Ako taj štit od zvučnih talasa radi kao što je opisano, može se očekivati da će više proizvođača automobila zatražiti licenciranje tehnologije iz McLarena.

Izostanak brisača donosi mnoge prednosti. Više ne bismo morali da ih redovno mijenjamo, kao ni gumice na njima. Malo bi se smanjila i potrošnja goriva. I na kraju, najveća prednost: totalno biste zbunili svakoga ko bi pokušao da vam stvi letak ispod brisača, piše net.hr.

Bonus video: