Mraz otkriva slabosti akumulatora

Niske temperature su glavni izazov za akumulator, a starije baterije i one koje su pretrpjele nekoliko pražnjenja su prve na udaru.
442 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 07:38h

Kad bi se mogla napraviti neka statistika zimskih poteškoća sa automobilima, sigurno bi otkaz akumulatora bio u samom vrhu po učestalosti.

Šta vozači mogu da urade, da ne bi došli u situaciju da po nekom jutarnjem mrazu ostanu bez struje?

Štednja struje

Zahtjevi za strujom tokom zime su dosta veći nego inače. Brisači, grijanje kabine, grijači stakala, sjedišta – sve to troši više energije nego što alternator uspijeva da dopuni, posebno tokom vožnje na kraćim rastojanjima!

“Na kraćim rastojanjima u gradu auto radi na malom broju obrtaja, punjenje je slabije, a za grijanje i odmagljivanje kabine, kao i za odmrzavanje stakala potroši se dosta energije. Taman kad bi ona trebalo da se nadoknadi kroz rad alternatora, vožnja se završava i to konstantno prazni akumulator”, kaže Džavid Džaka Otović, specijalista za akumulatore u firmi Castellana.

Zato bi veće potrošače, kao što su grijači zadnjih stakala, trebalo isključiti kada više nijesu potrebni.

“Akumulator u velikoj mjeri ugrožavaju i automatska svjetla, jer se ona uključuju prije nego što se startuje motor”, dodaje Otović

Provjera pred zimu

Ako na prvim hladnoćama primijetite da motor otežano pali, tada je akumulator najvjerovatnije predodređen da kolabira na prvom jačem mrazu. U najboljem slučaju, pomoći će dopunjavanje na specijalnom punjaču, ali u velikom broju slučajeva, ni to ga neće spasiti.

“Kada je akumulator star ili je pretrpio par potpunih pražnjenja, dopunjavanje je uzaludan posao. Neki pokušavaju da mijenjaju i kiselinu u ćelijama, ali ni to nema efekta kada one oslabe”, kaže Džavid Otović. Ako ne želite da čekate da vam prve poteškoće pokažu da je akumulator dotrajao, svratite do autoelektričara koji će ispitati u kakvom je stanju baterija.

“Nije dovoljno ispitati samo napon na polovima akumulatora, koji inače treba da bude oko 12,5V. Mnogo bitniji faktor je startna struja, koja ne smije da bude ispod 50 odsto od one kod besprekornog novog akumulatora. Ako je startna struja manja od 50 odsto, baterija će vas izdati već na prvoj jačoj hladnoći”, kaže Džaka.

Njega nije naodmet

Mada kod modernih akumulatora sve rjeđe postoje otvori na ćelijama gdje se provjerava nivo elektrolita i doliva destilovana voda, to ne znači da akumulatore ne treba održavati.

“Bilo bi dobro pred zimu očistiti polove i kleme akumulatora od korozije, i nakon toga ih podmazati”, preporučuje Otović. “Takođe, kod onih koji imaju čepove na ćelijama, nivo elektrolita mora da bude preko olovnih elektroda, a ako treba da se dolije, sipa se isključivo destilovana voda”, kaže Otović.

Šta kad otkaže

U slučaju da dođete u situaciju da akumulator potpuno otkaže i ne možete da upalite vozilo, možete da upalite pomoću kablova sa drugog vozila, ali kod novijih vozila to može da izazove probleme i kvarove na kompjuteru, upozorava Otović. Prije zamjene u svakom slučaju treba provjeriti da li je sistem punjenja u redu. Kad je riječ o kupovini, na većinu novih akumulatora proizvođači daju garanciju dvije godine.

“Jeftiniji akumulatori su preporučljivi za starije modele vozila koja imaju manje potrošača i oni će vrlo dobro da odgovore tim zadacima”, objašnjava Džaka. Kad je riječ o novijim automobilima sa više opreme treba se odlučiti za renomirane proizvođače, a akumulatori Baner koje mi trenutno imamo u ponudi su se pokazali odličnim rješenjem, pa ih mnogi proizvođači koriste za prvu ugradnju u svoja vozila”, kaže Otović.

AGM akumulatori na testu

S obzirom na to da moderni automobili imaju sve više potrošača, kao i start-stop sistem koji traži izuzetno kvalitetne akumulatore, sve više su u upotrebi AGM (Absorbent Glass Mat) baterije.

AGM akumulatori se razlikuju od akumulatora sa slobodnom kiselinom po tome što se elektrolit nalazi u pletivu od mikroskopskih staklenih vlakana sa izuzetnom sposobnošću upijanja.

Njemačko udruženje za tehničku superviziju GTU testiralo je četiri vrste ovih akumulatora kapaciteta 70Ah. Pobjednik na ovom testu je akumulator Banner Running Bull AGM, koji se pokazao posebno dobrim u kategoriji startovanja po hladnoći (rezultati su u priloženoj tabeli), a odmah iza njega je Varta Start-Stop AGM.

UŠTEDA i briga o okolini

Zbog toga što sadrže štetne supstance poput žive, olova, bora, selena i ostalih, akumulatori se smatraju opasnim otpadom, pa ih ne treba bacati u kontejnere, posebno zbog toga što na njima možete da zaradite.

Naime, firma “Castellana” i ove godine sprovodi ekološku akciju “Uštedi i sačuvaj okolinu”, u okviru koje klijent koji donese stari akumulator dobija popust od 20 odsto na kupovinu novog. Akcija je počela u novembru i trajaće do kraja zimske sezone.

Bonus video: