Novi "klio" nema čega da se stidi: TCe Expression

Dizajneri su uspjeli da spoje ono što je nakada nespojivo – moderan dizajn sa dobrom ergonomijom i prostorom za sitnice
57 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 19:21h

Novi stilista Renoa Lorens van den Aker mora da je čitao legendarno djelo Aleksandra Dime dok je razmišljao o dizajnu nove generacije modela klio koja je ove godine stigla na tržište.

Avanture gizdavog musketara Dartanjana i njegovih prijatelja inspirisali su Holanđanina da nekada nenametljivi gradski auto učini vrlo primijećenim i ponosnim. Ali da li francuski musketar na četiri točka ispod atraktivne spoljašnjosti zaista ima kvalitete zbog kojih može da bude arogantan?

Na ovo pitanje smo pokušali da nađemo odgovor tako što smo nekoliko dana proveli sa novim kliom. Nova generacija je neznatno duža od prethodne i nešto niža, ali to je vjerovatno jedina sličnost sa prošlim modelom.

Prednjim dijelom dominira ogromni Renoov znak koji kao da želi da pokaže da klio nema čega da se stidi, već naprotiv, da želi da svako zna njegovo porijeklo. Slično su koncipirani i veliki farovi, sa integrisanim LED dnevnim svjetlima.

Francuzi su odlučili da odustanu od varijante sa troje vrata, ali to ne znači da su zakinuli kupce za atraktivnost koju donosi takav model.

Kao što mađioničar skreće pažnju publike sa onoga što zaista radi, tako su kod klija ručke zadnjih vrata kamuflirane u zadnji nosač krova, a oči posmatrača radije idu na zanimljive elemente u zoni pragova.

Zadnji dio automobila, sa uskim položenim zadnjim svjetlima se savršeno uklapa u ukunu sliku malog automobila sa snažnim karakterom.

Ako ste vozili ili još voz te prethodnu generaciju modela klio, bićete prijatno iznenađeni koliko nova generacija izgleda zrelije i prostranije. Putnici na zadnjim sjedištima ni sada nemaju bogzna koliko prostora, ali prostor za noge i glavu je sigurno iznad prosjeka klase.

Dizajneri su uspjeli da spoje ono što je nakada nespojivo – moderan dizajn sa dobrom ergonomijom i prostorom za sitnice. Sve je upravo tamo gdje očekujete da bude, a sve kontrole su lake za rukovanje. Kabina novog klija je specifična po sjajnocrnim površinama, lijepo obrađenoj mekoj plastici u gornjem dijelu komandne table i velikom displeju u obliku tableta na vrhu centralne konzole.

Naravno, i novi klio ne blista baš na svakom polju. Na primjer, preglednost mu nije jača strana. Pogled naprijed će vam biti ometen dosta širokim prednjim nosačima krova, a kada idete u rikverc moraćete u velikoj mjeri da se oslonite na retrovizore, zbig širokih C nosača krova, koji uzgred i redukuju prodor svjetlosti do zadnjih sjedišta. Sitničari će primijetiti i gumenu oblogu oko ručice mjenjača i pojas za vezivanje na zadnjim sjedištima koji se spušta sa krova.

U donjim djelovima enterijera većina elemenata je izrađeno od tvrde plastike, što znači da može doći do ogrebotina na njoj, ali to ipak ne ugrožava osjećaj luksuza i modernog stila koji ste stekli po ulasku u auto. Bilo kakvo nepovjerenje u kapacitet prtljažnika će nestati kada podignete peta vrata. Tamo vas očekuje gepek zapremine 300 litara, što je za oko 25 litara više od glavnih konkurenata VW pola i ford fijeste. Ipak, da bi ga zatvorili, ponekad ćete morati da isprljate ruke, jer korišćenje za to namijenjene ručke unutar vozila zahtijeva preveliki napor.

Putnici na zadnjim sjedištima ni sada nemaju bogzna koliko prostora, ali prostor za noge i glavu je sigurno iznad prosjeka klase

Opšti trend smanjenja zapremine motora u Renou su shvatili vrlo ozbiljno, a dokaz nalazimo pod haubom testnog modela. Trocilindarski turbobenzinac ima zapreminu od samo 0,9 litara, ali razvija čitavih 90 konjskih snaga.

Na prvu loptu, možda nećete biti zadovoljni ovim agregatom, jer dok ga ne “dešifr ujete”, potrošnja će vam zadavati velike probleme. Naime, vožnja u previše niskom broju obrtaja neće rezultirati očekivano najnižom potrošnjom, pa će vam tada auto trošiti i preko 10 litara. Dakle, stalnim šaltovanjem treba da održavate kazaljku obrtaja u području oko 2.500 do 3.000 obrtaja, i tada u gradskoj vožnji potrošnja pada na oko 8,5 litara, uz pomoć start-stop sistema.

Na otvorenom, klio je dosta štedljiviji, pa ga uz pažljivu vožnju možete “spustiti” na ispod 5 litara. Dobra strana ovog motora je što je začuđujuće miran i tih za jedan trocilindraš, i što se rado vrti i do visokih obrtaja, bez znakova umora. To ćete najviše cijeniti u krivinama na otvorenom putu, gdje dobro izbalansirana šasija omogućava dosta zabave.

Podupravljanje se lako rješava popiuštanjem gasa, a vozač ima osjećaj da zadnji dio vozila nikada neće da “iskoči iz šina”, bez obzira koliko agresivno vozite. Ako ste vozili prethodne tri verzije klija i pretpostavljate kakav ćete osjećaj imati kod četvrtog musketara, prevarili ste se.

Već nakon par sati prevedenih u novom modelu reći ćete sebi: “Zaboravi na duh starog auta, ovo je novi reno!". Ne radi se samo o osvježenju, ovo je sveukupna pozitivna promjena koja je trebala brendu. I to po sličnoj cijeni! Naime, kod crnogorskog zastupnika Renoa, firme “Alliance”, uz aktuelni popust od 1.000 eura, bazna verzija sa 1.2 motorom košta 10.766 eura (nema klimu), dok testni model sa srednjim paketom opreme Expression (klima- uređaj, multimedijalni sistem MEDIANAV sa tačskrinom od 7 inča, hromirani detalji) staje 12.500 eura.

Start-stop vrlo prijatan

Početkom septembra vratila se gužva u saobraćaju u našem glavnom gradu, pa je čekanje na semaforima opet postalo svakodnevica. Nervozu dodatno podiže predugo crveno svjetlo na pojedinim raskrsnicama, ali sa novim klijom ćete bar biti rasterećeni troškova za gorivo dok čekate.

Start-stop sistem u ovom vozilu je možda najbolji koji smo do sada probali, a probali smo ih dosta. Dok kod većine automobila morate potpuno da zaustavite auto i sačekate momenat dok se motor ugasi, kod klija se dovod goriva prekida još dok se točkovi okreću.

Na taj način ste pošteđeni neprijatne zadrške ako ste u stani-kreni vo žnji. Osim toga, ako okrećete volan u mjestu, imaćete servo podršku, a motor se ipak neće upaliti, kao kod većine drugih uređaja.

Galerija

Bonus video: