Putovanje automobilom: Kako prevazići poteškoće u inostranstvu

Vodite računa da pročitate ugovor koji će vam dati u rent-a-kar agenciji, posebno dio koji se odnosi na naplatu štete
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 15:28h

Sezona godišnjih odmora je u toku, a neki će poželjeti da ga provedu u inostranstvu.

Za put se treba pripremiti, pogotovo ako idete svojim automobilom. Evo šta da radite ako nešto pođe naopako.

Nezgoda na putu

U slučaju sudara u inostranstvu najbitnije je da sačuvate hladnu glavu i pravilno postupate kako ne biste sebi napravili probleme.

Obavezno pozovite policiju, popunite Evropski izvještaj o nezgodi i uzmite kontakte od svedoka, ako ih je bilo.

Ukoliko vam vlasnik drugog vozila ponudi dogovor, dobro procijenite i razmislite prije nego što pristanete.

Bolest u inostranstvu

Jedna od najgorih stvari koje mogu da vam se dese dok ste na odmoru je bolest ili povreda.

Oba slučaja će vam pokvariti ili potpuno upropastiti odmor, ali najvažnije je da očuvate zdravlje. Tada na scenu stupa putno osiguranje, ukoliko ga imate, naravno.

Polisa putnog osiguranja pokriće troškove liječenja, a u težem slučaju čak i avionsku kartu za povratak kući. U suprotnom, troškovi liječenja u inostranstvu mogu vas dovesti u velike finansijske probleme.

Provala u automobil

Idealno bi bilo da automobil noću bude na čuvanom parkingu. Međutim, ovo rijetko ko može da priušti. U slučaju da dođe do provale, zovite policiju i insistirajte da načine zapisnik kako biste mogli da kasnije novac naplatite od osiguranja.

Većina osiguravajućih kuća ima i dežurni telefon, pa ih pozovite i tražite da vam objasne proceduru naplate štete. Nemojte držati prtljag u automobilu jer vam osiguravajuća kuća to neće pokriti.

Pomoć na putu

Razmotrite mogućnost da prije polaska na ljetovanje uplatite pomoć na putu u inostranstvu. Ovu uslugu nude razne osiguravajuće kuće. U slučaju nezgode, treba pozvati dežurni telefon. Zavisno od vrste usluge koju uplatite imaćete besplatan prevoz vozila do servisa i eventualno otklanjanje jednostavnog kvara.

Ovu uslugu besplatno nude i mnoge automobilske kompanije, pa ako imate novije vozilo provjerite kod dilera imate li takvu vrstu pomoći.

Izgubljeni ključevi

Ovo je jedan od najboljih recepata kako upropastiti odmor. Ko ostane bez ključeva od auta u velikom je problemu. Čak vam ni služba pomoći na putu ili zvanični servis ne mogu pomoći da u kratkom roku dođete do novog ključa. Jedno od rješenja je da sa sobom ponesete rezervni i čuvate ga odvojeno.

Drugo rješenje može da bude da rezervni ključ povjerite prijatelju koji će vam ga u slučaju potrebe poslati brzom poštom. Oba rješenja su značajno jeftinija od izrade novog ključa u inostranstvu.

Rent-a-kar

Vodite računa da pročitate ugovor koji će vam dati u rent-a-kar agenciji, posebno dio koji se odnosi na naplatu štete u slučaju sudara. Uvijek je dobra ideja dodatno se osigurati, ako to rent-a-kar agencija nudi.

Ako imate osiguranje, neke agencije će vam u slučaju da oštetite iznajmljeni automobil zadržati depozit koji ste dali pri preuzimanju automobila, a neke će vam naplatiti jedinstvenu kaznu u slučaju štete.

Policijska intervencija

U slučaju da vas policija zaustavi u inostranstvu, računajte na ozbiljne kazne. To se naročito odnosi na prekršaje za vožnju u pijanom stanju i prekoračenje brzine. Kaznu treba platiti u zemlji u kojoj je načinjen prekršaj, u protivnom imaćete velike probleme na granici pri narednom ulasku.

Pojedine osiguravajuće kuće kroz putno osiguranje klijentima nude i pravnu pomoć pa nije loše razmisliti i o ovoj doplati.

Galerija

Bonus video: