Osvježenje za tojotino čedo: Na tržištu od septembra

"Vijesti" na međunarodnoj prezentaciji jedanaeste generacije tojote korole...
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 13:17h

Već gotovo pola vijeka, tojota korola svojim spektakularnim prodajnim rezultatima potvrđuje status zlatne koke japanskog proizvođača. Ona je najprodavaniji model svih vremena u automobilskoj industriji, a nadmašila je čak i takve legende kao što su ford model T i VW buba.

Nakon 47 godina proizvodnje i oko 40 miliona prodatih primjeraka širom svijeta, Tojota je svom zahvalnom čedu podarila novu dozu osvježenja.

Jedanaesta generacija modela korola nije doživjela takvu revoluciju kao što se to desilo prilikom prošle promjene generacija, ali je prilično porasla i dobila prefinjeniji izgled.

Mi smo već imali priliku da steknemo prvi osjećaj o novoj japanskoj limuzini vozeći je po španskom ostrvu Majorka.

Korola je u dužinu porasla za 8 cm, na ukupno 462 cm, a rastojanje između osovina je čak 10 cm veće nego kod prethodnika. Vizuelni efekti ovog rasta su pojačani elementima luksuza kao što su velika količina hroma na agresivnoj prednjoj maski, LED dnevna svjetla, snažni bokovi i elegantna hromirana lajsna između zadnjih svjetala. Sve ovo čini da korola sada neodoljivo podsjeća na model kamri, koji se prodaje u Americi.

Povećanjem međuosovinskog rastojanja sa 2,6 na 2,7 metara, najviše su profitirali putnici na zadnjim sjedištima, koji sada imaju prostora za noge kao u nekoj limuzini više klase. U Tojoti tvrde da je 706 mm od naslona zadnjeg do naslona prednjeg sjedišta, najbolji rezultat u klasi, u šta smo se lako uvjerili boravkom na zadnjoj klupi.

Osim toga, i vozač u novoj koroli može da nađe bolju poziciju, jer je opseg podešavanja sjedišta po visini povećan sa 1,5 na 6 cm, a uzdužno klizanje za 2 cm, na ukupno 26 cm .

Uprkos blagom smanjenju prepusta iza zadnje osovine, prtljažnik nove korole je takođe veći nego kod stare i ima zapreminu od 452 litra.

Automobil ne samo što je prostraniji i komforniji od dosadašnjeg modela, već je i znatno tiši tokom vožnje, zahvaljujući dodatnoj izolaciji kabine, u kojoj smo primijetili i dosta prostora za razne sitnice i potrepštine, a u džepove prednjih vrata se može staviti i flaša od 1,5 l.

Komandna tabla je izrađena po novom principu viđenom kod modela auris, a koji se može opisati kao spoj kvaliteta, funkcionalnosti i jednostavnog dizajna, karakteristika koje su davno postale dio genetskog koda korole. Pored toga, mekani materijali korišćeni u izradi komandne table, crno-bijeli i metalik detalji, i plavo osvjetljenje instrumenata, kasete ispred suvozača i kabine dodaju dozu premijum osjećaja.

Možda najupečatljiviji tehnološki element u kabini je multimedijalni uređaj sa ekranom od 6,1 inč osjetljivim na dodir, Toyota Touch, koji je u drugoj generaciji unaprijeđen boljom rezolucijom i funkcijom listanja.

Za one koji prvi put voze ovako veliki automobil, Tojota je pripremila i olakšanje pri parkiranju koje se ogleda u sistemu SIPA (jednostavna inteligentna pomoć pri parkiranju), pomoću koje automobil sam ocjenjuje prostor pri bočnom parkiranju i uparkirava vozilo, a vozačevo je samo da određuje brzinu i da koči.

U Tojoti su dosta pažnje posvetili i poboljšanju osjećaja u vožnji. Kod nove korole su inženjeri prepodesili i prednje i zadnje vješanje da bi povećali udobnost, ali istovremeno i agilnost automobila. Kada se tome doda i servo-uređaj volana sa bržom reakcijom, nije ni čudo što smo se za volanom korole proveli kao da vozimo neki kompaktni auto, uz sav osjećaj sigurnosti i moći koji donosi velika limuzina.

Zanimljivo je da je težina vozila, i pored povećanja dimenzija, ostala ista kao kod prethodne generacije, pa najlakša verzija ima samo 1.150 kg, a najteža 1.325 kg.

Japanci vjeruju da će privući čak 70 odsto novih kupaca, a po njihovim procjenama, ciljna grupa su zreliji muškarci sa porodicom, kao i oni koji se upravo pripremaju da je osnuju. Kod nas je ovakva vrsta vozila uvijek bila zanimljiva, a cijena će korolu učiniti još zanimljivijom. Tokom prezentacije na Majorci smo od predstavnika Tojote za naš region dobili informaciju da će ona biti samo 800 eura skuplja od kompaktnog modela auris, što znači da će bazni model sa 1,33 benzinskim agregatom da košta 15.000 eura.

Četiri benzinca, jedan dizelaš

U ponudi motora su četiri benzinca zapremine od 1,33 do 1,8 litara, snage od 99 do 140 KS, i jedan turbodizel 1.4 D-4D sa 90 konja. Mi smo provozali verziju sa 1.6 Valvematic benzincem od 132 KS. Ovako motorizovana korola, zahvaljujući svojoj maloj težini od 1.300 kg, predstavlja više nego solidno rješenje za sve uslove puta, a jedino na šta se vozač mora navići je da maksimalno koristi dosta mali obrtni moment od 160 Nm, koji je dostupan pri 4.400 obrtaja.

Međutim, mi se nijesmo morali navikavati na to jer smo vozili primjerak opremljen Multidrive S mjenjačem sa kontinuirano varijabilnim prenosom, koji se idealno slaže sa ovim agregatom.

Tojota je ovu CVT transmisiju prilagodila raznim uslovima rada, pa dok opušteno krstarite otvorenim putem možete da koristite automatski način rada, kada vam treba bolji odziv i agilnije kretanje, treba da pritisnete tipku “sport”, a tu je i sekvencijalni način rada sa sedam “stepena” prenosa. Pri tom je potrošnja vrlo skromna i na otvorenom putu iznosi oko 5,5 litara.

Galerija

Bonus video: