Sa porodicom u prirodu u Reno seniku

Kao i kod većine današnjih krosovera, XMOD nije klasični terenac, pa se vozaču ne savjetuje da krene previše daleko u divljinu
169 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 11:10h

Kada je Reno 2000. godine izbacio 4x4 verziju MPV varijante modela megan bila je to revolucija u svijetu višenamjenskih vozila. Model nazvan senik RX4 osvojio je mnoge zaljubljenike u vožnju u prirodi, koji su pritom imali i porodične obaveze.

Iako je kasnije ta koncepcija bila odbačena, Francuzi je očigledno nijesu zaboravili i primjenili su je ponovo danas, u vrijeme kada su svi ludi za takozvanim krosoverima.

Reno je pri najnovijem redizajnu modela senik, ponudu proširio novom verzijom XMOD, koju smo mi kratko isprobali na nedavno održanoj test vožnji u regionu.

Osim dizajnerskih prepravki, ova verzija poznatog francuskog višenamjenskog vozila dobila je i elemente izgleda SUV-a. Tako se senik XMOD od standardnog modela spolja razlikuje po plastičnoj zaštiti branika, blatobrana i pragova, novodizajniranim točkovima i metaliziranim donjim dijelom prednjeg branika. Krovni nosači su hromirani, a tu su i 16-inčne M+S gume.

Za razliku od senika RX4, XMOD ima pogon samo na prednje točkove, ali je ipak sposoban da se uputi van asfalta, jer je opremljen sistemom za kontrolu prijanjanja nazvanom “Extended Grip”. Radi se o potpuno novom sistemu kontrole trakcije koji pomaže automobilu da izvuče maksimalano moguće prijanjanje prilikom vožnje po blatu ili šljunku. U zavisnosti od uslova na putu, vozač može da pomoću rotacionog prekidača u kabini bira između tri načina rada: “Expert” (kada elektronika preuzima kontrolu nad kočionim sistemom), “Road” (za normalne uslove) i “Loose Ground” (za blato i makadam).

Kao i kod većine današnjih krosovera, XMOD nije klasični terenac, pa se vozaču ne savjetuje da krene previše daleko u divljinu.

Mi smo na kratkoj probi imali dizel verziju od 110 konjskih snaga, koja se bez ikakvih problema nosi sa ovim svojevrsnim off-road senikom. Motor je vrlo prijatan, vuče dobro već pri malom broju obrtaja, a nešto bučniji postaje tek kada ga dobro nagazite.

I pored svoje krosover prirode, senik XMOD je zadržao tradicionalnu udobnost standardnog modela, ali i solidnu agilnost u vožnji krivudavim putevima. Volan je prilično direktan, a mjenjač precizan, mada će za ukuse nekih hod ručice da bude previše veliki.

Osim prekidača Extended Grip sistema na centralnoj konzoli, unutrašnjost je gotovo identična kao kod “običnog” senika, uz minorne razlike u dekoraciji.

Odradili smo kratak test sistema “Extended Grip” na blatnjavoj podlozi i uočili razlike u trakciji u svakom od načina rada,

U “Expert” načinu rada, sistem upravlja kočionim sistemom, dok vozač u potpunosti raspolaže snagom motora, tako da on nije upotpunosti odgovarao datim okolnostima, jer je potrebno određeno vrijeme da odredite dozu gasa i položaj kvačila, da biste dobro napredovali kroz blato. U modu “Road”, sistem kontrole trakcije je podešen za uslove asfalta, što se odmah osjetilo na klizavoj podlozi. Ovaj način rada se inače automatski aktivira kad auto dostigne brzinu od 40 km/h. Naravno, najbolji rezultat smo dobili kada smo aktivirali “Loose Ground” mod, koji optimizuje i kočenje i kontroliše obrtni moment motora da bi obezbijedio maksimalno prijanjanje.

Senik XMOD je već dostupan kod crnogorskog zastupnika francuskog proizvođača, firme “Alliance”, a cijena dizelaša koji smo probali je 18.500 eura, što je samo 850 eura više od standardnog modela u ekvivalentnom paketu opreme. Bazna benzinska verzija 1.6 staje 16.200 eura.

Praktičan kao uvijek

Terenski izgled nije uticao na praktične osobine legendarnog Renoovog porodičnog automobila. Prtljažni prostor prima čak 555 litara, i spada među najveće u klasi. Razne pregrade, džepovi i kasete u putničkom prostoru primaju čak 71 litar, a sjedišta se zasebno mogu sklapati i čak izbaciti iz vozila.

Novitet u ponudi opreme je R-Link multimedijalni sistem sa velikim ekranom osjetljivim na dodir i džojstik kontrolom. Na listi opreme, u zavosnosti od paketa su i dvozonska klima parking senzori, TomTom Live navigacioni sistem, Bose zvučni uređaj, kamera za vožnju unazad, upozorenje za napuštanje trake, kožna sjedišta...

Galerija

Bonus video: