Putovanje autom: Vjerujte očima, ne navigaciji

Satelitska navigacija će vam dati sve vrste informacija o tome gdje idete, ali mnoge od njih vam ne trebaju
3 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 08:08h

Nekada smo morali da nosimo mape i raspitujemo se kod lokalnog stanovništva da bi pronašli adresu na koju smo krenuli. Danas je sve lakše, jer su uređaji za satelistku navigaciju u širokoj upotrebi.

Ipak, prilikom korišćenja navigacije, treba imati na umu da i ona ima svoja ograničenja. Ovdje donosimo deset najvažnijih preporuka, koje će nam olakšati putovanje, učiniti ga bezbjednijim i spriječiti moguće neprijatnosti.

1. Vi vozite, ne navigacija

Ne možete da krivite navigacioni uređaj ako počinite prekršaj ili izazovete nezgodu. To je vaša greška.

2. Vjerujte svojim očima, ne navigaciji

Dešavalo se da ljudi upadaju u rijeku, izlaze na šine ili se zaglave u šumi jer slijepo prate uputstva navigacije. Ako primijetite nelogičnosti, ne obazirite se na navigacioni uređaj.

3. Navigacija ne zna koliki auto vozite

Ako imate kombi ili veliki karavan, ne možete biti sigurni da možete da prođete određenim putem, samo zato što navigacija tako kaže. Pazite na saobraćajne znake.

4. Gledajte na put, ne na ekran

Satelitska navigacija će vam dati sve vrste informacija o tome gdje idete, ali mnoge od njih vam ne trebaju.

5. Ne zaklanjajte pogled na put

Uređaj za navigaciju bi trebalo da bude blizu linije pogleda, jer sigurno ne želite da skrećete previše glavu da bi očitali informacije. Ipak, ona ne smije da ometa preglednost puta. Stavite je tako gdje ne može da povrijedi nikoga u slučaju nezgode

6. Ne programirajte u vožnji

Programiranje navigacije u vožnji zahtijeva skidanje jedne ruke sa volana, sklanjanje pogleda i koncentracije sa puta. Uvijek se zaustavite prije podešavanja.

7. Koristite tonska uputstva

U komplikovanom kružnom toku, dok vozite kroz gužvu, nije mudro skretati pogled prema ekranu navigacije. Zato je bolje slušati glasovna uputstva.

8. Provjerite rutu prije nego što krenete

Dobro pazite koju ste destinaciju ukucali. To što ukucate, tamo ćete završiti.

9. Obnavljajte mape redovno

Iz dana u dan niču novi putevi. Navigacija to neće znati dok ne obnovite softver.

10. I lopovi vole navigaciju

Ponesite navigaciju sa sobom uvijek kada izlazite iz vozila, a ako nije sklonite je zajedno sa svim montažnim priključcima i dodacima u kasetu, da ne privlači pažnju kradljivaca.

Galerija

Bonus video: