Provjerite automobil prije odlaska na putovanje

Prije nego što se otisnete na duži put, uvijek provjerite nivo rashladne tečnosti u motoru
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 08:11h

Automobili su najpopularniji način prevoza za odlazak na odmor. Ali da bi sve proteklo bez neprijatnih iznenađenja, važna je pažljiva kontrola stanja vozila i opreme.

Osim pregleda vitalnih komponenti kočionog sistema, upravljanja i vješanja koje će odraditi vaš mehaničar, evo stvari koje možete sami da uradite prije putovanja.

Pritisak u gumama

Neadekvatan pritisak u gumama je najčešći uzrok pucanja i eksplozije pneumatika tokom vožnje. Kada je automobil maksimalno opterećen sa prtljagom i rekvizitima za odmor, gume će biti u opasnosti od pucanja ako je pritisak vazduha u njima suviše nizak. Ovo se javlja zbog pregrijavanja pneumatika usljed deformacije uzrokovane dodatnim opterećenjem.

“Kod vozila sa maksimalnim brojem putnika i sa puno prtljaga gume treba da budu napumpane više nego u uobičajenim uslovima”, kaže Eberhard Lang, ekspert njemačke agencije za kontrolu kvaliteta TUV SUD.

Prije polaska na put, dok su gume još hladne, napumpajte ih do nivoa koji proizvođač vozila preporučuje za maksimlano utovaren auto. Ovaj podatak se može naći u uputstvu za korišćenje vozila, ali i na naljepnici u unutrašnjosti auta, najčešće na okvirima vrata ili prtljažnika, ili na poklopcu rezervoara.

“Pritisak veći za 0,2 do 0,3 bara neće škoditi”, objašnjava Lang.

Tečnosti

Prije nego što se otisnete na duži put, uvijek provjerite nivo rashladne tečnosti u motoru, koja je od velike važnosti kada se auto nađe u saobraćajnoj gužvi ili u sporoj vožnji uzbrdo. Kad već to radite, ne zaboravite da prekontrolišete nivo ulja u motoru. A pošto i u najsunčanijim krajevima može da vas uhvati ljetnji pljusak, pogledajte i kakvo je stanje brisača. Ako oni ostavljaju tragove, prvo prekontrolišite da li na vjetrobranskom staklu ili samim brisačima ima ostataka prljavštine. Same metlice možete da očistite alkoholom.

“Šoferšajbna treba redovno da se čisti ne samo spolja, već i iznutra, a isto se odnosi i na zadnje staklo i retrovizore”, objašnjava Lang.

Specijalni ljetnji aditiv u tečnosti za pranje stakala će pomoći da se vjetrobran efikasnije očisti od insekata.

Budite uočljivi

Kontrola svjetala na autu ne zahtijeva više od par minuta, a izuzetno je značajna za vidljivost na drumu. U nekim zemljama se od vozača zahtijeva da u vozilu posjeduje rezervne sijalice, što u svakom slučaju nije loša ideja. Samo obratite pažnju, kad ih već nosite, da one budu odgovarajuće za vaše vozilo.

Takođe, gotovo sve države u Evropi propisuju paljenje svjetala i danju.

Da biste poštedjeli vozače koji vam dolaze u susret od zasljepljivanja, podesite ugao snopa farova koji će da se podigne zbog preopterećenja vozila.

Provjerite tečnost za hlađenje motora

Akumulator

Iako na modernim olovnim baterijama često stoje oznake da nije potrebno održavanje, ako postoje čepovi provjerite nivo tečnosti u ćelijama i dolijte, ako je potrebno, destilovanu vodu.

Međutim, ako je gubitak tečnosti dramatično veliki, vrlo je vjerovatno da je ta ćelija izgubila funkciju, pa ćete možda morati da zamijenite akumulator, prije čega morate da se posavjetujete sa električarem.

Ćelije nekih akumulatora se ne mogu otvoriti, pa ako ovakva baterija oslabi, morate je dopuniti ili zamijeniti novom. Stručnjaci preporučuju da s vremene na vrijeme očistite akumulator, a posebno njegove polove i kontaktne kleme.

Galerija

Bonus video: