Akrobacije od kojih zastaje dah

Publika u Tivtu danas je uživala u vožnji jednog od najboljih moto-akrobata u Evropi, Dejana Špoljara iz Zagreba
54 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2013. 18:53h

Miris benzina, turiranje moćnih mašina i uobičajeni bajkerski „dres kod“ u obliku kožnih jakni, prsluka i pantalona, slika su koja je danas poslijepodne vladala na tivatskoj gradskoj rivi Pine gdje se okupilo nekoliko stotina motora i preko hiljadu ljudi da posmatra nastup jednog od najboljih moto-akrobata Evrope – Dejana Špoljara iz Zagreba.

Njegov tzv. moto-stunt šou obilježio je drugi dan prve "Tivatske motorijade", okupljanja bajkera iz više država Evrope, kojima su domaćini tivatski ljubitelji dvotoškaša iz ovdašnjeg Moto-kluba „Shark“.

Špoljarevom nastupu prethodio je defile učesnika motorijade ulicama Tivta – uz pratnju policije i urlikanje moćnih motora turiranih do krajnih granica, bajkeri su prodefilovali do Pina koje su preplavili njihovi motori – od oldajmera trokoličara BMW starog 60-tak godina i ništa mladje „Gilere“ do najnovijih dostignuća čuvenih japanskih, italijanskih i njemčakih proizvodaja – „Honde“, „Suzukija“, „Yamahe“, „Kawasakija“, „BMW-a“, „Aprilije“, „Ducatija“, „Gilere“, „MV Auguste“... ali i legendarnih američkih „Harley Davidsona“ i „Indiana“.

Uslijedila je atrakcija koja se rijetko vidja u regionu i koja je preko hiljadu okupljanenih Tivćana i turista iz svih krajeva svijeta bukvalno ostavila bez daha – nastup Špoljara koji je na dva motocikla marke „Yamaha“ – njegovog doživotnog sponzora, prilazao sve svoje vještine.

Ovaj 32-godišnji samouki tzv. freestyle stunter iz Zaprešića kraj Zagreba već šest godina bavi se moto-stuntom, svojevrsnom umjetnošću medju ljubiteljima i vozačima dvotočkaša. Na prerađenoj „yamahi XT 600“ i „yamahi R6“ Špoljar je pokazao zašto važi za jednog od najboljih moto-akrobata Evrope.

Motore je vozio na jednom točku – čas samo zadnjem, a čas prednjem, pravio je piruete, „palio“ gume i izvodio svakakve akrobacije na motoru u vožnji, prebacujući se sa neviđenom lakoćom, sa zadnjeg na prednji dio mašine ili sa jedne strane na drugu. Vožnja bez ruku, salutiranje publike dok pored nje prolazi motorom na jednom točku, naklon vozača i motora preko prednjeg točka, te poljubac sa njegovom djevojkom i partnerkom Mateom Vlašić u mnomentu kada se „premeće“ preko prednjeg točka svoje „yamahe“, oduševili su publiku koja ga je nagrađivala aplauzima i ovacijama.

YouTube: Jedan od nastupa Dejana Špoljara

I taman kada više pomislite da vas Špoljar ničim više ne može iznenaditi, on sve te, ali i još gomilu drugih akrobacija ponovi sa Mateom na motoru, ili sa svojim mladjim kolegom – kaskaderom Franjom.

Više o atrakcijama "Tivatskoj motorijadi" čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" od 23. juna, 2013.

Galerija

Bonus video: