Reno kaptur - "klio" na štiklama

Reno kaptur nije drastično skuplji od klija. U ekvivalentnim verzijama, razlika u cijeni je oko 1.500 eura
316 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 13:13h

Visoke potpetice su uzbudljiv paradoks. Sa jedne strane, to je izum koji lišava obuću svih razumnih i praktičnih funkcija, a sa druge štikla je simbol ženstvenosti koji stvara neponovljivu iluziju vitkosti i visine.

Sličan paradoks je na neki način prisutan u najnovijim trendovima automobilske industrije. Mnogi su vjerovali da se mali automobili u SUV stilu, bez terenskih sposobnosti, sa istom količinom prostora u unutrašnjosti i sa većom cijenom od gradskih modela na kojima su nastali, neće prodavati. Ali grdno su se prevarili. Začetnik segmenta nisan đuk je napravio pravi bum na tržištu, pa su i ostali proizvođači pohrlili da i oni malo omaste brke.

Reno je za taj poduhvat kandidovao novi model kaptur (Captur), čija je suština, kao i kod njegovih rivala, u izgledu. Mali francuski urbani krosover je u osnovi klio IV, podignut na štikle i našminkan tako da obara s nogu. Kozmetički detalji, kao što su dvobojna karoserija, atraktivni točkovi, kontrastni elementi na maski i slično, čine ga izuzetno upečatljivim prozorom u saobraćaju.

Reno je, za razliku od nekih konkurenata, odustao od pogona na sve točkove, pa se kod svakog kaptura snaga prenosi samo na prednju osovinu. Razlog je to što je analizom utvrđeno da se samo 3% kupaca odlučuje za 4x4 model u ovoj klasi. Reno i nema ambiciju da ovaj auto predstavi kao robusnu mašinu za koju ne postoje prepreke. Čak i na pres konferenciji koja je održana u turističkom kompleksu “Sunčana reka” u Banji Koviljači, korišćeni su izrazi “topao”, “prijateljski” i “neagresivan”. Ipak, iako nema pogon na sve točkove, Kaptur je zbog klirensa od 17 cm pogodan za izlete van asfalta, ali u tome ne treba pretjerivati.

Ispod nove karoserije, kaptur je u osnovi klio IV. Ova dva modela dijele istu platformu i motore, kao i veći dio opreme u unutrašnjosti. Ipak, kaptur je 6 cm duži i malo širi, a čak 12 cm viši. Veći dio te dodatne visine ide na udaljenost karoserije od tla.

Unutrašnjost je vrlo slična onoj kod novog klija. Moderna i praktična komandna tabla, sa centralnom konzolom u obliku iPad-a, gotovo je identična onoj kod klija. Međutim, iako ste to možda očekivali, materijali nijesu luksuzniji, pa kaptur nije pošteđen od tvrde plastike u nekim djelovima kabine.

Izgled enterijera, kao i eksterijera, zavisi od opreme i opcija koje ste izabrali, a mogućnosti individualizacije su velike gotovo kao kod opel adama o kome ste na ovim stranama čitali prošlog mjeseca. Spektar boja i kombinacija koje možete da izaberete za karoseriju, krov, kućišta retrovizora, okvire maglenki, centralnu konzolu i kućišta ventilacionih otvora je impresivan.

Kad je riječ o ponudi motora, ona je manje raskošna. Kaptur će biti dostupan sa tri agregata, sva tri opremljena turbopunjačem. Od benzinaca tu su trocilindarski 0.9 TCe sa 90 KS, četvorocilindarski 1.2 TCe sa 120 KS, a dizel opcija je 1.5 dCi sa 90 konja.

Većina kupaca će vjerovatno da posegne za 1.5 dizel varijantom, što je odluka koju ne možemo osporiti. Najnovija verzija pouzdanog motora je, kao i obično, na visini zadatka. Performanse su u praksi bolje nego što suve brojke pokazuju, a dobro odmjereni petostepeni mjenjač pomaže da vožnja uvijek bude prijatna i agilna. U ovoj kombinaciji rad je vrlo tih i bez vibracija.

Sa druge strane, 1,2-litarski turbobenzinac nas je privukao zbog stalne želje za gasom, solidnom snagom i skromnom potrošnjom koja se na otvorenom putu kreće oko 5,5 do 6 litara. Vozili smo ga u kombinaciji sa novim Renoovim šestostepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom (EDC), koji šaltuje tako da vozač to gotovo ni ne osjeti. Ipak, i on ima jednu nesavršenost. Kada, nakon snažnijeg dodavanja gasa pri preticanju, vozač potpuno pusti pedalu, mjenjač ne reaguje šaltovanjem u veću brzinu i spuštanjem broja obrtaja, već još nekoliko dugih sekundi motor radi “punom parom” u manjem stepenu prenosa.

Neminovnost za ovoliko visok auto je to što u krivinama osjećate prebacivanje težine vozila sa jedne na drugu stranu, ali ne u mjeri u kojoj biste to očekivali. Volan reaguje dosta brzo, pa je vožnja dosta slična onoj umalom gradskom vozilu. Udobnost je nešto bolja nego kod klija.

Reno kaptur nije drastično skuplji od klija. U ekvivalentnim verzijama, razlika u cijeni je oko 1.500 eura, a kaptur je i nešto bolje opremljen.

Praktičniji od nižeg rođaka

Mada je stil osnovni razlog što ćete za kaptur platiti više nego za klio, mali SUV ima i praktičnih osobina koje opravdavaju veću cijenu. Na stranu povišena pozicija u sjedištima, kaptur posjeduje i određenu dozu praktičnosti MPV-a.

Vozač i putnici sjede visoko kao u seniku, čime je olakšan ulazak u vozilo, a prostora za noge i glavu putnika i naprijed i pozadi ima kao u većini hečbek vozila C segmenta kao što su opel astra ili tojota auris. Klizna zadnja klupa vam omogućava da prilagodite prostor u gepeku aktuelnim potrebama. Prtljažnik je, inače, dobro oblikovan, sa podnicom koja se može podešavati u dva nivoa, pa se obaranjem zadnjih naslona može dobiti i ravan pod.

Ukupna zapremina prtljažnika, kada se zadnja sjedišta “otklizaju” maksimalno unaprijed, je 377 litara – gotovo identično kao u golfu VII. Jedna od specifičnosti kaptura su presvlake sjedišta koje se mogu skinuti pomoću rajsferšlusa i oprati. Ove presvlake se dobijaju uz srednji nivo opreme, i idealne su za porodične ljude sa djecom. Oni koji imaju malu djecu, ne treba im objašnjavati zašto.

Još jedna izvanredna stvarčica kod kaptura je ogromna fioka ispred suvozača, u koju možete da ubacite ni manje ni više nego tri boce zapremine 1,5 litara, a ukupna zapremina je 11 litara.

Galerija

Bonus video: