Da li je vaš automobil potpuno spreman za ljetnje izazove?

Prvi simptomi mogućeg kvara na kompresoru se manifestuje promjenom zvuka tokom njegovog rada
344 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2013. 17:17h

Kao što obično biva, tokom maja dobijamo prve nagovještaje da su pred nama vreli ljetnji dani. Za vozače automobila to bi istovremeno trebalo da bude upozorenje da prekontrolišu sistem koji je u modernim automobilima od odsudne važnosti za prijatnu vožnju na visokim temperaturama – klima uređaj.

“Većina vozača razmišlja o klimi tek kada na vrlo neprijatan način, tokom prvih tropskih dana, osjete da ona ne hladi”, kazao nam je Vlatko Vuković, specijalizovani serviser klima-uređaja u motornim vozilima, i jedan od pionira u ovoj oblasti u Crnoj Gori.

“Tada kod servisera dolazi do zagušenja, stvaraju se velike liste čekanja, što stvara nervozu kod mušterija. Zato je servis klime najpoželjnije odraditi u aprilu ili maju.”

Najčešći problem sa klima uređajem je vezan za nedostatak rashladne tečnosti u sistemu. Samo curenje rashladne smješe vozač ne može da primijeti, zbog čega je preporučljivo redovno servisirati klimu. Vuković ističe da dopuna freona ne dolazi u obzir.

“Rashladna tečnost je zapravo precizno određena smješa gasa i ulja tako da, dodavanjem isključivo freona, iz sistema polako nestaje ulje, zbog čijeg nedostatka strada najskuplji dio cjelokupnog sistema – kompresor”, objašnjava on. “Dakle, zbog uštede od desetak eura, ni u kom slučaju ne treba rizikovati kvar kompresora koji košta 200 eura.”

Da bi kompresor imao pravilno podmazivanje, potrebno je isprazniti sistem, očistiti ga i dodati odgovarajuću mješavinu freona, specijalnog ulja i UV tečnosti koja pomaže pri utvrđivanju mjesta gdje freon curi.

Kompletno servisiranje, koje se sastoji od izvlačenja starog freona, provjere sistema azotom, vakuumiranja sistema, punjenja freonom, uljem i UV tečnošću u servisu “Frigomax Vuković” košta 35 do 40 eura, a garancija je šest mjeseci.

“Po želji mušterije moguća je i zamjena polen filtera što staje od 10 do 15 eura, i dezinfekcija koja je preporučljiva makar jednom godišnje, čija je cijena od 10 do 15 eura.

Prvi simptomi mogućeg kvara na kompresoru se manifestuje promjenom zvuka tokom njegovog rada.

“Dosta ljudi ne obraća pažnju ili ne registruje ovaj zvuk, a tada dolazi do kvara na ležaju koji se nalazi na remenici kompresora, što kasnije prouzrokuje veće probleme kao što su kvar na lamela, špuni ili vratu kompresora, pa preporučujem vozačima da oslušnu s vremena na vrijeme svoje vozilo i da ne ignorišu zvučne signale koje im ono šalje, jer ako se reaguje na vrijeme, može da se spriječi veći kvar”, savjetuje Vuković.

Stariji kompresori su trajniji

Kompresor je srce klima uređaja, i najvažniji i najskuplji dio u sistemu, pa su njegovi trajnost i kvalitet od izuzetnog značaja.

“Kao najizdržljiviji su se pokazali kompresori starije generacije koji su funkcionisali po principu elektromagnetne špune. Naime, kod njih su se klipovi u kompresoru aktivirali tek kad vozač uključi klima-uređaj, dok kod se kod novih kompresora klipovi okreću stalno, dok god radi motor vozila. Ako se desi da tokom zime iscuri rashladna tečnost, onda je takav kompresor osuđen na propast”, kaže Vuković.

Takođe, noviji kompresori imaju i problem sa elektromagnetnim ventilima, koji redovno stradaju. Zamjena ventila košta oko 100 do 110 eura, jer taj zahvat obuhvata i demontažu kompresora, recikliranje sistema i njegovo čišćenje azotom. Stariji kompresori su se igrađivali do sredine prošle decenije, pa ih na primjer imaju golf 4 i pasat 5, dok su novi osjetljiviji kompresori ugrađivani već na golfu 5 i pasatu šeste generacije.

Galerija

Bonus video: