Premijera: Brži i lakši rendž rover sport

Najznačajnija promjena u odnosu na prethodni model je nova samonoseća karoserija
1 komentar(a)
Land Rover, Foto: Autoweek.com
Land Rover, Foto: Autoweek.com
Ažurirano: 02.04.2013. 10:06h

Lend Rover je na salonu automobila u Njujorku predstavio najbrži i najagilniji model u svojoj istoriji – rendž rover sport nove generacije.

Najznačajnija promjena u odnosu na prethodni model je nova samonoseća karoserija izrađena u potpunosti od aluminijuma.

Zato se novi “Sport” odlikuje manjom težinom (420 kilograma lakši od prethodnika u V6 verziji), a od standardnog modela je kraći za 15 cm. Dizajn je u velikoj mjeri preuzet sa manjeg modela evok (Evoque).

Kvalitet izrade enterijera i funkcije koje on nudi su dodatno poboljšane, a zanimljivo je da je instaliran i treći red sjedišta, što je pogodno i za imućne očeve većih porodica.

Osnovnu verziju rendž rover sporta pokreće 3.0 superpunjeni V6 motor od 340 KS, koji je zamijenio 5,0-litarski atmosferski Jaguarov V8. Top model sa oznakom Supercharged pod haubom ima 5.0 V8 koji proizvodi 510 KS. U ponudi će da budu i dizelaši V6 3.0 i obnovljeni V8 4.4.

Svi motori su upareni sa osmostepenom ZF automatskom transmisijom, a kupac kao opciju može da odabere redukciju pogona, uz standardni Torsen diferencijal.

Cijene će se kretati od 80.000 do 140.000 eura, u zavisnosti od pogona i opreme, prodaja počinje ovog mjeseca, a prve isporuke se očekuju početkom iduće godine.

Bonus video: