Dačija logan: Ljepša strana plitkog džepa

Sada, kada i Evropljani očekuju poboljšanja u svim oblastima, Dačija je unaprijedila logan tako da on može da bude primamljiv i za nas
7 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 14:05h

Dačija je stekla međunarodnu slavu kada je 2005. godine lansirala auto koji najavljen kao najpraktičnije i najjeftinije prevozno sredstvo za prevoz od tačke A do tačke B. Robusnost i pouzdanost ovog vozila su mu brzo donijeli odličnu reputaciju među kupcima sa manjim budžetom.

Međutim, na našem tržištu, na kome su vozači dosta orijentisani ka polovnim automobilima, logan nije mogao da prođe na takav način prvenstveno zbog nedovršenog dizajna, jeftinog enterijera, ali i tada ne baš prestižne značke na maski.

Sada, kada i Evropljani očekuju poboljšanja u svim oblastima, Dačija je unaprijedila logan tako da on može da bude primamljiv i za nas - opšti je utisak koji smo stekli nakon prve vožnje ovog automobila.

Oštre linije prve generacije su ustupile mjesto modernim zaobljenim formama, pa u odnosu na prvu generaciju, novi logan izgleda dosta prefinjenije. Auto je najatraktivniji sprijeda, ali i profila i pozadina su ugodni za oko.

Kratki prepusti preko osovina nagovještavaju veći prostor u unutrašnjosti, a jedan od rijetkih negativnih vizuelnih efekata je velika udaljenost karoserije od podloge, što je na drugoj strani vrlo pogodno za lošije puteve i makadam. Ako ste cjepidlaka, neće vam se dopasti ni pretjerano veliki poklopac rezervoara.

Unutra je novi logan u određenoj mjeri napredovao kad je riječ o kvalitetu materijala, ali ne očekujte revoluciju. Dakle, kabina je prilagođena najosnovnijim potrebama, a oblast kojoj je posvećeno najviše pažnje je ergonomija (prilagođenost ljudskom tijelu), što se da osjetiti već nakon prvih par kilometara.

Sada postoji pravo odmorište za stopalo vozača, a Dačija je kao opciju ponudila i centralni naslon za ruke, nakon što se dosta vlasnika starog modela žalilo na ovaj nedostatak. Prekidači klima-uređaja su premješteni na gornji dio centralne konzole i lakši su za upotrebu, a i sami mjerači na instrument-tabli su čitljiviji.

Sa druge strane, prekidači električnih podizača su ostali na istim nepogodnim pozicijama – oni za prednje prozore na centralnoj konzoli, a oni za zadnje iza ručne kočnice. Takođe, prekidač za sirenu je i dalje na vrhu poluge za žmigavce.

Ove propuste Dačija je pokušala da nadoknadi još prostranijim enterijerom, koji je rezultat povećanja širine. Prtljažnik je ostao isti, i prima 510 litara, ali je praktičniji jer zadnja klupa ima preklopiv naslon djeljiv u odnosu 60/40, pa se loganom mogu prevesti i neki duži predmeti.

Ali pazite - svaki put kada otvorite vrata gepeka, ona će se snažno podići i zanjihati kada dođu u krajnji položaj.

U vožnji, novi logan ostavlja robustan utisak kao i prethodni. Auto se odlično prilagođava lošim putevima, čemu doprinosi i udaljenost najnižeg dijela podvozja od tla od čak 15,5 cm.

Elektro-hidraulični upravljač je sasvim solidan, mada previše osjetljiv pri većim brzinama. Oslanjanje je savršeno prilagođeno prirodi vozila, i dobro upija rupe i neravnine. Logan je sada stabilniji u krivinama nego ranije. Zvučna izolacija nije nešto čime se ovaj automobil može pohvaliti, jer dio buke motora, vjetra i dodira sa asfaltom prodire u kabinu, ali ne u tolikoj mjeri da bi bilo uznemiravajuće, bar pri brzinama do 100 km/h.

Naravno, kada treba proizvesti pristupačno vozilo, uvijek je linija između reputacije jeftinog i vrijednog dosta tanka. Kod logana, dačija je uspjela da postigne pravi balans i to je najbolja karakteristika ovog automobila.

Iako je cijena vozila nešto veća u odnosu na prethodnu generaciju, novi logan u serijskoj opremi sada ima dosta više nego prethodnik. Paket Ambiance sadrži ABS, ESP, četiri vazdušna jastuka, brisač zadnjeg stakla, automatsko paljenje kratkih svjetala, manuelni klima-uređaj, hromirane detalje u enterijeru, centralnu bravu sa daljinskim upravljanjem, električna podizače prednjih stakala, i u kombinaciji sa 1.2 16V benzincem kod ovlašćenog zastupnika u Crnoj Gori, firme “Alliance”, sa uračunatim aktuelnim popustom od 500 eura košta 7.994 eura, a ako je opremljen fabričkom plinskom instalacijom cijena je 8.708 eura. Osnovni dizel model sa popustom staje 9.780 eura.

Oprema Laureate koja donosi još i radio CD MP3 plejer sa komandama na upravljaču, maglenke, putni računar, električne retrovizore, volan i sjedište podesive po visini, cijenu podiže za 700 eura.

Fabrički plin

Dačija novi logan na našem tržištu nudi samo sa jednim benzinskim agregatom, ali koji je dostupan i sa fabrički ugrađenom plinskom instalacijom. Riječ je o motoru zapremine 1,2 litra sa 16 ventila, koji razvija 75 konjskih snaga.

Ovaj četvorocilindraš na ravnom kolovozu sasvim solidno pokreće samo 974 kg teško vozilo, a skromna snaga nedostatke pokazuje jedino pri vožnji uzbrdo, i u tim trenucima ne treba razmišljati o preticanju.

Model sa plinskom instalacijom ima 72 KS kada vozite na plin, a razlika u potrošnji je, prema podacima proizvođača, oko 30 odsto. Dakle, ako u prosjeku auto troši 5,8 litara benzina na 100 kilometara, u LPG modu potrošnja je 7,5 litara plina. Nažalost, na našem tržištu nije ponuđen novi turbobenzinac sa 90 konjskih snaga, koji je dosta agilniji i elastičniji, a razlog je vjerovatno dosta visoka cijena koju bi nosio sa sobom. Naravno, u ponudi je i dalje provjereni i ultraštedljivi dizelaš 1.5 dCi sa 75 KS.

Bonus video: