Pojas je to što spasava život

Kada nijesu vezani, situacija se drastično mijenja, uprkos aktivaciji vazdušnog jastuka
275 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 11:42h

Kazne za nevezivanje sigurnosnih pojaseva u automobilu kod nas možda jesu previsoke, ali je činjenica da je on najvažniji element za bezbjednost putnika prilikom sudara.

Za one koji su nekad možda posumnjali u ovu tvrdnju, Njemački automobilski klub ADAC je sproveo testiranje sudara u slučaju kad su vozač i putnici vezani pojasem, i kada nijesu. ADAC je analizirao nesreće u Njemačkoj tokom prošle godine, i ustanovio da jedna petina smrtno stradalih u njima nije bilo vezano sigurnosnim pojasem.

Eksperti njemačkog auto kluba su došli do razočaravajućeg zaključka da bio veliki dio njih preživjelo da su bili propisno vezani na svom sjedištu. Da bi pokazao dramatične posljedice nevezivanja pojasa, ADAC je izveo testove sudara pri brzini od 64 km/h i 30 km/h. Kada su vezani, putnici na prednjim sjedištima su dobro zaštićeni u modernim vozilima pri brzini od 64 km/h.

Kada nijesu vezani, situacija se drastično mijenja, uprkos aktivaciji vazdušnog jastuka. Posljedice sudara pri ovoj brzini pri takvom scenariju su stravične.

Vozač i suvozač su izloženi povredama glave i trupa opasnim po život, kao i trajnom oštećenju nogu.

Iako kod nekih još postoji ubjeđenje da u gradu vezivanje pojaseva nema efekta, ADAC je praktičnim testiranjem došao do zaključka da pri brzini od 30 km/h, bez vezanog pojasa, putnike očekuju teške povrede.

Takav udar je ekvivaletan nekontrolisanom padu sa četiri metra visine. Osim toga, postoji mogućnost da se vazdušni jastuci pri tako malim brzinama ponekad ne otvore, što situaciju čini još opasnijom.

Sve ovo ukazuje da nezgode koje se događaju pri manjim brzinama, uopšte nijesu bezazlene, kada putnici nijesu vezani pojasevima. Tada jedan naizgled mali incident može da rezultira ozbiljnim povredama.

Vozač i suvozač će koljenima udariti u komandnu tablu, grudima u volan, a glavom u vjetrobransko staklo. ADAC je pozvao proizvođače automobila da zbog svega ovoga uvedu u sve modele sistem upozorenja kada neko od putnika nije vezao pojas.

Dakle, ako shvatite da vezivanje pojaseva nije prisilna radnja zbog koje ćete izbjeći kaznu od najmanje 40 eura, već nešto što vam može spasiti glavu, lakše ćete steći naviku da, nakon sijedanja u automobil, bilo kao vozač ili putnik, odmah posegnete za trakom koja život.

Važni i pozadi

Pojas bi trebalo obavezno da vežu i putnici koji su smješteni na zadnjim sjedištima. Ovo pravilo nije tek tako uvršteno u zakonske norme, navode u ADAC-u.

Njemački auto klub preporučuje svim vozačima da insistiraju da se putnici iza njega vežu, jer u suprotnom mogu da dovedu u pitanje ne samo sopstvenu bezbjednost, već mogu da predstavljaju i smrtnu opasnost za samog vozača i suvozača.

ADAC je testiranjem utvrdio da prilikom sudara tijelo putnika na zadnjem sjedištu nekontrolisano odskače po kabini i u najgorem slučaj može da slomi vrat onima koji su uredno vezani naprijed.

Galerija

Bonus video: