Novi "nisan nout": Polo sa japanskim pasošem

Novi dizajn je najavljen prošlogodišnjim konceptom invitejšn, a odmah se može primijetiti da ima više stila
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 18:17h

Nisan je pokazao kako će izgledati nova generacija model nout (Note) koja će uskoro javno debitovati u Ženevi.

Velika novost je to što nout više neće biti mali MPV kao što je bio reno modus u ponudi francuskog proizvođača, već će gađati pravo u centar – biće rival automobilima poput folksvagen pola ili opel korse.

Novi dizajn je najavljen prošlogodišnjim konceptom invitejšn, a odmah se može primijetiti da ima više stila i prefinjenosti od prethodnika.

U unutrašnjosti ima dosta prostora, a zadnja klupa je klizna, što je karakteristika prenesena iz prošlog nouta, pa se auto može prilagođavati potrebama za prostorom u gepeku ili na zadnjim sjedištima. Kao i ranije, tri paketa opreme će biti na raspolaganju (Visia, Acenta i Tekna), a svaka verzija će imati start-stop sistem, šest vazdušnih jastuka i tempomat.

Top model Tekna će dobiti i Nisanov novi bezbjednosni sistem Safety Shield – kombinaciju upozoravajućih sistema za mrtvi ugao i napuštanje trake. Automobil će, koristeći kameru, moći da vas obavijesti i o osobi koja se nalazi neprimijećena iza vozila dok se krećete unazad.

Uz sistem Safety Shield ide i nadgledanje prostora oko vozila (Around View Monitor – AVM). Ovaj uređaj uz pomoć četiri kamere projektuje pogled na vozilo iz ptičje perspektive na displej od 5,8 inča, da bi olakšao p a rk i r a n j e . Novi nout je iste dužine i širine kao aktuelni model, a i međuosovinski razmak im je identičan, ali je nešto niži. Zanimljivo je da je zapremina prtljažnika povećana sa 280 na 300 litara.

Japanski polo je zasnovan na V platformi koja je primijenjena i kod modela mikra, a u ponudi će da budu tri opcije motora. Najslabiji je benzinac zapremina 1,2 litra za koji Nisan deklariše potrošnju od 4,7 litara.

Slijedi isti motor opremljen superpunjačem, koji istiskuje 100 KS, a troši 4,3 litra. Jedina dizel opcija je 1,5-litarski dCi čija je potrošnja samo 3,6 litara.

Bonus video: