Formula 1: Infiniti Red Bul Rejsing otkrio bolid RB9

“Vizuelno, bolid se nije puno promijenio. Prave promjene su ispod i fenomenalno je da sve funkcioniše"
94 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 17:48h

Red Bul rejsing je počeo odbranu duple krune u Formuli 1 predstavljanjem onoga što se u ranijim sezonama pokazalo kao najvažniji djelić šampionske slagalice – automobila. Uz dodatak Infiniti (sponzor) u imenu ekipe, u sjedištu tima u Milton Kinsu u Velikoj Britaniji, prošle nedjelje je očima javnosti prvi put prikazan bolid RB9.

U prisustvu članova tima, partnera, gostiju i međunarodnih medija, vozači Sebastijan Fetel i Mark Veber su skinuli veo sa najnovije kreacije Adrijana Njuija, čije su dosadašnje strijele pobijedile na 34 trke i osvojile šest titula. Iako su tehnička pravila ostala gotovo identična za sezonu 2013, Njui je objasnio da je ekipa dosta radila u pauzi, pokušavajući da nadoknadi propušteni razvoj u finalnoj fazi prošle sezone, kada su bili usredsređeni na poboljšanje tada aktuelnog bolida.

“RB9 je evolucija. Najvažnije izmjene nijesu rezultat pravila, već novih Pireli guma. Kratko smo ih testirali pred trku u Brazilu prošle godine, ali iz toga nijesmo izvukli mnogo pouka zbog vremenskih uslova”, kazao je on.

Trostruki šampion Fetel je nakon dva dana za volanom bolidu tokom testova na Herezu u četvrtak i petak, kazao da on već demonstrira pouzdanost, što je po njemu osnov svega.

“Vizuelno, bolid se nije puno promijenio. Prave promjene su ispod i fenomenalno je da sve funkcioniše. Da li je ovaj auto pobjednički? Odgovor na to pitanje ne mogu sada da dam, to ćemo znati tek na kraju sezone!”, kaže Njemac.

“Ipak, jasno je da je napravljen korak naprijed u odnosu na prošlogodišnji”.

Na testovima u Herezu ipak je glavnu riječ imao Ferari, čiji je vozač Felipe Masa, u odsustvu Fernanda Alonsa, jedini išao ispod 1 min 18 sekundi. “Ne brine me to. Mi nijesmo tražili brzinu, već smo se fokusirali na testiranje pouzdanosti i rada svih sklopova bolida”, prokomentarisao je Fetel.

Tehnička analiza

RB9 je očigledna evolucija šampionskog bolida RB8, ali Adrijan Njui i njegov tim su ipak promijenili neke detalje. Ono što je ostalo isto je stepenasti nos bolida, koji su u Ferariju odbacili.

Prednji dio bolida je podignut koliko je to bilo dozvoljeno, dok je prednje krilo tu samo reda radi i bez sumnje će se mijenjati tokom testiranja. Red Bul je zadržao velike i kratke bokove bolida čiji gornji dio se naglo spušta. Zona oko kokpita je ostala ista kao kod RB8, a ni retrovizori nijesu ništa posebno, mada su nosači maksimalno skraćeni da bi se dodatno smanjili otpori. Vješanje je malo dorađeno, da bi se ostavilo više prostora za podešavanja, u cilju iskorišćenja novih Pireli pneumatika.

Prednji dio bolida je podignut koliko je to bilo dozvoljeno, dok je prednje krilo tu samo reda radi i bez sumnje će se mijenjati tokom testiranja

Posebno interesantan je ponovo zadnji dio bolida. Dok će se auspuh mijenjati tokom testiranja, kod zadnjeg stabilizatora je došlo do izmjena, pa je sada zona ispod njega znatno aerodinamički čistija. Najkontroverzniji dio bolida je izbočina na podu odmah iza završetka auspuha. Ona se ne može vidjeti na ovim fotografijama, ali su je predstavnici medija koji su prisustvovali prezentaciji jasno vidjeli.

Sigurno nije slučajnost to što Red Bul nije objavio nijednu fotografiji zadnjeg dijela automobila, i što fotoreporterima nije dozvoljen pristup premijeri. To ispupčenje bi moglo da igra ključnu ulogu u stavaranju potisne sile u zadnjem dijelu vozila. Ono bi trebalo da usmjerava izduvne gasove u zonu između difuzora i unutrašnjih zidova zadnjih guma, čime bi se stvorio pravi vakuum za difuzor koji bi onda još bolje “lijepio” za - dnji dio bolida za stazu.

Galerija

Bonus video: