Vozili smo: Nisan kaškai +2

Mi smo proteklih nekoliko dana proveli za volanom ovog vozila i pokušali da definišemo šta je kaškai izgubio, a šta dobio...
3 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 14:52h

Kada je Nisan prije nekoliko godina na tržište izbacio model kaškai (Qashqai), taj auto je otvorio potpuno novi segment, danas poznat kao klasa kompaktnih krosovera. Bio je to pun pogodak koji je naveo i ostale proizvođače da se pozabave ovom koncepcijom, pa tako danas gotovo svi imaju predstavnika u ovom segmentu, od škode jeti do mazde CX-5.

Međutim, Nisan je nakon toga opet izašao sa jednim jedinstvenim rješenjem. Japanski proizvođač je ponudio verziju sa dodatna dva sjedišta, i tako je nastao kaškai +2. Ovaj sedmosjed je do sada doživio i redizajn, istovremeno kad i rođak sa pet sjedišta.

Mi smo proteklih nekoliko dana proveli za volanom ovog vozila i pokušali da definišemo šta je kaškai izgubio, a šta dobio povećanjem prostora i ubacivanjem dva dodatna sjedišta.

Na prvi pogled, kaškai +2 je vizuelno gotovo identičan manjoj verziji, što znači da sa njim dijeli prepoznatljivi SUV izgled i p ov i šenu karoseriju. Ako malo bolje pogledate, ipak ćete primijetiti da je međuosovinski razmak veći i da je pozadina iza zadnje osovine nešto duža, pa je ukupna dužina vozila veća za 20 cm. Testnom primjerku dodatni štih daju aluminijumski točkovi od 17 inča, zadnja zatamnjena stakla i srebrnasti krovni nosači.

Unutrašnjost automobila je manje-više ista kao kod prve verzije kaškaija predstavljene još 2005. godine. Zato će vam komandna tabla izgledati prilično poznato, neki bi rekli i vremešno, ali to znači da je sve vrlo pregledno i naruku.

Iako u nekim djelovima kabine i dalje ima tvrde plastike, finalna obrada je fenomenalna, a svi prekidači prefinjeni pri radu. Premijum karakter vozilu koje smo probali daju metalik detalji na volanu, ručici vrata, mjenjaču, ručnoj kočnici i djelovima centralne konzole, a utisak dodatno poboljšava i bogata oprema koja podrazumijeva i dvozonsku automatsku klimu, displej koji pokazuje podatke navigacije i kamere za vožnju unazad, a tu je i Bluetooth konekcija za mobilni telefon.

Kao šlag na tortu dolazi i ogromni panoramski stakleni krov koji čak i u tmurnim danima kakvi su bili kod nas prošle nedjelje u kabinu unosi dozu optimizma i romantike.

Ipak, on ima i jedan mali nedostatak, jer njegov okvir smanjuje prostor za glavu visokih putnika na zadnjim bočnim sjedištima. Zato nastojte da osobe više od 1,90 smjestite naprijed. Tamo će se one odlično smjestiti, bez obzira na to da li su za volanom ili u suvozačevom sjedištu.

Vozač ima mogućnost podešavanja volana i po vertikali i po domašaju, a i sjedište može da “tone” ili da se uzdiže po želji. Ono po čemu je kaškai +2 specifičan su dva sjedišta koja se izvlače iz podnice prtljažnika. Ovom karakteristikom japanski krosover se izdvaja iz gomile drugih. Ali treba imati u vidu da, osim što je prostor za prtljag sveden na minumum kad se aktiviraju ta sjedišta, njih može te da upotrijebite samo na kraćim relacijama i to za smještaj djece.

Razlog je to što je prostor za glavu putnika izuzetno mali, a ako su oni malo viši sjedjeće sa koljenima za vratom. Osim toga, pristup ovim dodatnim sjedištima je vrlo otežan, pa je taj prostor bolje koristiti kao prtljažnik, koji prima zavidnih 550 litara. Dakle, ne može se tvrditi da kaškai +2 bez problema može da vozi sedam osoba, ali može da je pogodan za one koji traže više prostora za stvari, i mogućnost da s vremena na vrijeme povedu na izlet djecu i njihovih par drugara. Treba napomenuti da drugi red sjedišta možete klizno pomjerati naprijed- nazad i tako ih podesiti u zavisnosti od potreba.

Inače, u ostatku kabine ima dosta odjeljaka za smještaj čaša, flaša, grickalica, stripova, knjižica i ostalih sitnica, a ispred suvozača je kaseta od 14 litara zapremine. Dakle, shvatili smo na koji način je kaškai u plusu zbog povećanja dimenzija. Ali da li su one donijele i neke minuse u pogledu voznih osobina? Začudo, nijesmo primijetili neko posebno pogoršanje u ovoj oblasti.

Uprkos svojoj visini kombinovanoj sa većom dužinom i ruksakom pozadi, kaškai+2 se na asfaltu osjeća kao kod kuće. Precizno upravljanje, stabilnost i udobnost koja krasi model sa pet sjedišta su preneseni i na većeg brata. Istina, da bi se postiglo da automobil preko neravnina prelazi tako da svi putnici budu zadovoljni, ogibljenje je nešto mekše podešeno, pa se karoserija u krivinama prilično naginje.

Međutim, to ne znači da je auto u bilo kom trenutku nesiguran, jer čitavo vrijeme ima odličnu trakciju. Upravljač je odlično kalibrisan, dovoljno lagan za parkiranje, a dovoljno tvrd da ulije sigurnost pri većim brzinama. Posebno jak adut velikog kaškaija je prefinjenost u vožnji. Količina buke koja prodire u kabinu je minimalna i dolazi jedino od probijanja velikih retrovizora kroz vazduh i to pri velikim brzinama.

Bezbjednost vozila je na najvišem nivou, što je potvrdila i Euro NCAP organizacija. Dodatnih 20 cm i dva sjedišta ipak utiču na cijenu. Kaškai +2 je trenutno oko 1.500 eura skuplji od klasičnog modela sa pet sjedišta. Akcijska cijena (uz popust od 2.800 eura) ovog modela iznosi 21.490 eura.

Pošto ima sličnu voznu dinamiku, nećete pogriješiti ako se odlučite za njega, ako ni zbog čega drugog, ono samo zbog većeg prtljažnika.

Bogato opremljen

Osim elemenata koji dođu uz bazni paket opreme, kao što su ABS, EBD, šest vazdušnih jastuka, radio CD MP3 uređaj, Bluetooth, putni računar, električni podizači, panoramski krov, tempomat i limitator brzine, testni model ima i prednosti koje nosi nivo opreme Acenta, a to su dvozonski automatski klima uređaj, kožom presvučen upravljač i ručica mjenjača, priključak za USB, naslon za ruke na zadnjoj klupi, 17-inčne aluminijumske felne, maglenke, električno preklopive retrovizore u boji vozila, automatsko paljenje svjetala i zadnje senzore za parkiranje.

Mali motor bez kompleksa

Poznati Renoov 1.5 dCi kod kaškaija +2 još jednom dokazuje da može solidno da se nosi i sa velikim vozilima. Četvorocilindarski dizelaš omogućava dosta prijatnu vožnju za one koji nemaju prevelike ambicije, a potrošnja je zaista skromna.

Tokom testa je automobil na otvorenom putu trošio 4,9 litara, dok u gradu nije prelazio 6,5 litara, što su podaci koji su dosta bliski fabričkim vrijednostima. Snaga od 110 konja iz ovako male kubikaže nije nešto sa čim ćete preletjeti auto koji pretičete, ali su rijetki trenuci kada ćete osjetiti frustraciju zbog nemogućnosti da vas izvuče kad je to potrebno.

Dizel karakter i velika vučna moć u niskim obrtajima rezultira prijatnim ubrzanjima u ranoj fazi dodavanja gasa. On je nešto bučniji dok se krećete u gradu, ali se stišava kada izađete na otvoreni put.

Galerija

Bonus video: