Audi RS 7 sportback - izuzetna snaga od 560 KS

Audi je proširio ponudu svojih rasnih sportskih automobila modelom RS 7 sportback koji je prošle nedjelje premijerno predstavljen u SAD-u.
339 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 13:47h

Veliki kupe model Audi RS 7 sportback, s petoro vrata, pokreće 4.0 TFSI motor koji predstavlja prenos Audijeve "downsizing" strategije u visoku klasu modela.

Ovaj twin-turbo V8 motor ima zapreminu od 3.993 cm3 i razvija izuzetnu snagu od 560 KS pri 5.700 i 6.700 okr/min. Stalan obretni moment od 700 Nm dostupan je između 1.750 i 5.500 obretaja u minutu.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h novi Audijev sportski model dostiže za samo 3,9 sekundi, a na zahtjev kupca može se deaktivirati ograničenje brzine kako bi postigao maksimalnu brzinu od 305 km/h. Uprkos ovim superiornim karakteristikama, Audi RS 7 sportback u prosjeku troši samo 9,8 litara goriva na 100 km što je izuzetno niska potrošnja ukoliko se uporedi sa sličnim modelima drugih proizvođača.

Najinovativnija tehnologija za povećanje efikasnosti i uštede u potrošnji goriva, koja se ugrađuje u novi audi RS 7 sportback je sistem isključivanja i uključivanja cilindara po potrebi. Pri niskim i srednjim opterećenjima, ovaj sistem deaktivira cilindre 2, 3, 5 i 8, zatvaranjem njihovih ventila preko elektromehaničkih aktivatora. Tada ovaj 4.0 TFSI radi kao četverocilindrični motor sve dok vozač snažnije ne nagazi pedalu gasa i ubrza. Cijeli proces isključivanja/uključivanja rada cilindara traje samo nekoliko stotinki sekunde i događa se tako uglađeno i brzo, da to vozač praktično ne može ni osjetiti ni čuti.

Standardni osmostepeni tiptronic mjenjač specijalno je podešen i prilagođen sportskom karakteru modela Audi RS 7 sportback.

Audi RS 7 sportback je serijski opremljen s "quattro" stalnim pogonom na sve točkove, zbog njegovih jasnih prednosti u sigurnosti vožnje u odnosu na konkurente s pogonom na dva točka. U srcu ovog "quattro" sistema nalazi se centralni diferencijal s visokim nivoom blokiranja i odvojenim hladnjakom ulja radi bolje regulacije njegove temperature. On prema potrebi raspodjeljuje snagu u širokom rasponu između prednje i zadnje osovine. U standardnoj konfiguraciji 60 posto snage se prebacuje na zadnjunju, a 40 posto na prednju osovinu.

Audi RS 7 sportback serijski je opremljen sa poliranim, 20-inčnim kovanim aluminijumski felgama sa sedam dvostrukih krakova. Sportski kupe s petora vrata takođe se može naknadno opremiti 21-inčnim livenim felgama s tri vrste dizajna. Iza velikih točkova nalaze se snažne kočnice. Četiri samoventilirajuća diska imaju talasast dizajn oboda u svrhu uštede mase.

Galerija

Bonus video: