Rols-rojs po mjeri vozača: Očekujte najhrabriji dizajn

Ovaj kupe sa dvoje vrata će imati karakterističnu liniju krova koja se strmo spušta ka zadnjem dijelu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 11:27h

Rols-Rojs je najavio da će na salonu automobila u Ženevi lansirati novi model vrejt (Wraith). U suštini se radi o kupe verziji modela gost, a prve isporuke kupcima krenuće krajem jeseni.

Govoreći o ovom automobilu, direktor kompanije Torsten Miler-Otvos je naglasio: “Očekujte najhrabriji dizajn, najbolje performanse i najmoćniji rols-rojs koji je ikada napravljen.”

Ovaj kupe sa dvoje vrata će imati karakterističnu liniju krova koja se strmo spušta ka zadnjem dijelu.

Vrejt će pokretati V12 benzinski motor zapremine 6,6 litara, koji se koristi i u limuzini gost i u BMW seriji 7, s tim što će da bude pojačan sa 563 na preko 600 konjskih snaga.

Međuosovinski razmak će biti 18 cm kraći od onog kod limuzine koji iznosi 3.295 mm, ukupna dužina vozila će biti oko 5,2 m, a biće teško oko 2.300 kg.

U skladu sa željenim sportskim pretenzijama, vazdušno oslanjanje je spušteno i posebno kalibrisano na stazi Nirburgring u Nemačkoj, što znači da će ovo biti auto po mjeri vozača, a ne onoga ko se vozi na zadnjem sjedištu.

Cijene novog vrejta biće objavljene neposredno pred početak prodaje ovog automobila, a očekuje se da će on biti skuplji od gosta, koji u najjeftinijoj varijanti košta 200.000 eura.

Staro ime

Ime vrejt prvi put je upotrijebljeno od strane Rols-Rojsa 1938. godine (nosio ga je auto na fotografiji), i predstavlja nastavak strategije sadašnjeg vlasnika kompanije, njemačkog BMW-a, da vrati stara imena RR modela iz prošlosti, kao što je to uradio u slučaju modela fantom i gost.

“Ime vrejt aludira na gotovo neprimjetnu, ali moćnu silu, nešto rijetko, okretno i snažno, kao duh koji se neće vezivati za zemlju”, kazao je Miler-Otvos.

Bonus video: