Sekunda koja može da znači život

Veliki broj vozača za volanom obavlja sporedne aktivnosti
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 17:22h

Posljednja istraživanja o automobilskim nesrećama Centra za tehnologiju kompanije Allianz (AZT) ukazuju da vozači za volanom često obavljaju razne aktivnosti koje nijesu primjerene tokom vo žnje, poput brijanja ili šminkanja.

AZT smatra da takve radnje za volanom više doprinose mogućnosti nesreće nego što se do sada pretpostavljalo.

“Vozačeva ometenost je faktor koji uzrokuje otprilike svaku desetu nesreću”, kaže Kristof Lautervaser, direktor AZT- a.

Većina vozača ne shvata koliko su zaista opasni ti kratki pogledi na šminku ili u retrovizor

Stručnjaci su otkrili čitav niz aktivnosti kojima se vozači bave dok su za volanom: stavljaju nakit ili sat, namještaju odjeću, popravljaju frizuru, pomno proučavaju ten ili zube, izgled noktiju, mijenjaju naočare, uzimaju ljekove, stavljaju ili skidaju kravatu, mijenjaju cipele...

U nedavnom ispitivanju, AZT je otkrio kod sedam posto ispitanih da su se prepustili njezi tijela, šminkanju ili brijanju tokom vožnje.

Vozači često gledaju u retrovizor ne da bi osmotrili saobraćaj u cilju bezbjednosti, već da bi gledali druge vozače. Takvi pogledi mogu da traju duže nego što se čini.

Za svoje istraživanje “Ometanje pažnje u saobraćaju”, AZT je iznio reprezentativni elaborat vozača iz Njemačke, Austrije i Švajcarske zajedno sa Institutom za primijenjenu psihologiju i dodatna istraživanja tržišta, te analizirao trenutno stanje u međunarodnom saobraćaju.

Ukupno 27 odsto učesnika ankete priznalo je da ponekad čini neke od sljedećih aktivnosti tokom vožnje: šminkanje, brijanje, preodijevanje, uređivanje noktiju, i stavljanje ili skidanje nakita ili sata. Udio vozača koji mijenjaju odjeću tokom vožnje, odnosno oblače se ili svlače je veoma visok - otprilike 20 odsto.

“Tokom zimskog perioda vozači ne skidaju kaput odmah nakon što uđu u vozilo već malo kasnije, ali se ne zaustavljaju da bi to uradili, već to čine u vožnji”, zaključuju u AZT-u.

“Trebalo bi da imaju u vidu da bi ih tih par sekundi moglo koštati glave, ili života drugih osoba”.

Šminkanje traje predugo

Većina vozača ne shvata koliko su zaista opasni ti kratki pogledi na šminku ili u retrovizor. Istraživači automobilskih nesreća otkrili su da taj pogled zna da potraje i do nekoliko sekundi.

Na primjer, kod nanošenja šminke, vozači tokom dugog perioda uopšte ne gledaju na put, otkrila je jedna velika američka studija.

“Nanošenje šminke je vrlo zahtjevan zadatak. To znači da je 40 odsto pažnje vozačice izgubljeno, pa je vjerovatnoća nesreće povećana”, kažu u AZT-u.

Bonus video: