Lamborghini Sesto Elemento

Predstavljen prije dvije godine kao koncept, model "Sesto Elemento", najnoviji Lamborginijev model, ušao u serijsku proizvodnju
54 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 10:16h

Nakon što ga je kompanija Lamborgini prvi put prikazala u formi koncepta prije dvije godine, sada kako je i obećano, konačno se stiglo i do serijske proizvodnje i to vrlo ograničene.

U formi vrlo sličnom "Gallardu", "Sesto Elemento" je načinjen od posebne plastike ojačane karbonskim vlaknima razvijenom unutar projektnog biroa čuvene italijanske auto kuće.

Zbog ovako ekstremno lagane konstrukcije inžinjeri Lamborginija su uspjeli da ukupnu masu novog modela svedu na nešto manje od jedne tone. Ako tome dodamo i 562 ks snažan 5,2 litarski V10 agregat iz "Gallarda", "Sesto Elemento" ostvaruje nevjerovatan odnos mase i snage gdje 1 ks pokreće manje od 2 kg mase, što omogućuje ubrzanje do 100km/h za 2,5 sekunde.

Proizvodnja je počela u novom probnom pogonu Lamborginijevog centra u Santa Agati gdje se "Sesto Elemento" sklapa ručno kroz pet proizvodnih faza.

Svaki od 20 primjeraka, koliko će ih biti napravljeno u prvoj seriji, proći će detaljnu kontrolu prije isporuke klijentima koji su spremni da za ovo tehnološko čudo plate 1,5 miliona eura.

Galerija

Bonus video: