Danas izvoze superautomobil, a prije pola godine su željeli da odustanu od svega

"Stanje je bilo vrlo loše, ali srećom smo uspjeli da dogovorimo nekoliko poslova i van proizvodnje automobila"
182 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2013. 21:02h

Hrvatska prvi put u istoriji izvozi automobil i to prvi superautomobil na struju na svijetu.

Automobil je djelo Mata Rimca, 25-godišnjeg samoborskog inovatora i vlasnika kompanije Rimas Automobili. Njegov prvi svjetski superautomobil na struju izrađen na osnovu prototipa Concept One kupila je jedna španka automobilska kompanija.

Iako nije poznato koliko tačno košta automobil, hrvatski mediji navode da je njegova početna cijena iznosila 750.000 eura.

Na automobilu je, osim 20 zaposlenih Rimac Automobila, radilo i najmanje stotinu kooperanata, a skoro svi dijelovi su napravljeni u Hrvatskoj. Američka medijska kuća Bloomberg je uvrstila taj superautomobil sa 1088 KS koji do stotke stiže za samo 2,8 sekundi na listu "Događaji i ljudi 2012".

Iako danas uspješan, Mate Rimac je prije samo nekoliko mjeseci želio da odustane od svega.

"Stanje je bilo vrlo loše, ali srećom smo uspjeli da dogovorimo nekoliko poslova i van proizvodnje automobila", kazao je on Večernjem listu.

Njegova kompanija je proizvodila baterije za magnetno-levitacione vozove (Maglev) iz Sjedinjenih Američkih Država, te baterije za jedan projekat svemirskog lifta.

"U Rusiju smo uspjeli da prodamo četiri naša električna bicikla, a sada će nam ova prodaja automobila Špancima osigurati sredstva za šest mjeseci mirnog rada", kaže Rimac.

Španci su kupili automobil zbog tehnologije, a deset njihovih stručnjaka je dvije sedmice posmatralo proces rada u razvojnom centru u Svetoj Nedelji.

Rimac za svoj proizvod nije dobio podršku države. Jedina podrška stizala je od porodice.

"Zapošljavam 20 ljudi, mahom dobro plaćenih inženjera. Svojim smo automobilima dobro izreklamirali Hrvatsku. Trebate da vidite potencijalne kupce, milionere, kad kažemo da smo iz Hrvatske. Mnogi i ne znaju gdje je to", kaže Rimac.

Iako je imao ponudu da proizvodnju preseli u Ujedninjene Arapske Emirate, nije želio da napusti Hrvatsku.

Rimac je ponosan što su u kompaniji vrlo kratkom vremenu došli od ideje do isporuke prvog automobila. Od predstavljanja u jesen 2011. u Frankfurtu do danas je prošlo manje od godinu i po.

Bonus video: