Kako da pripremite automobil za najhladniji period godine

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, vozači odlučuju o kvalitetu opreme koju koriste, ali neka osnovna pravila i postupke bi trebalo svi da primijene
7 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 08:29h

Priprema automobila za zimske uslove vožnje je ponekad dosadan, ali neophodan ritual, uz pomoć koga bi trebalo da izbjegnete nevolje u narednih nekoliko mjeseci.

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, vozači odlučuju o kvalitetu opreme koju koriste, ali neka osnovna pravila i postupke bi trebalo svi da primijene.

Prije svega, treba pregledati spoljašnjost automobila, naći sva oštećenja na karoseriji i dobro pogledati podvozje. Imajući u vidu nešto veću starost našeg voznog parka i činjenicu da je garancija na antikorozivnu zaštitu davno istekla kod mnogih vozila, ne bi bilo loše da sve oštećene djelove ili one koje je zahvatila korozija zamijenite. Naravno, ako nijeste u mogućnosti da to trenutno uradite, možete te iste djelove ofarbati autolakom u boji karoserije i zaštititi ih sredstvom za poliranje.

Ovo je samo privremena mjera i ona neće zaustaviti dalju koroziju, ali će je malo usporiti. Preporučujemo da na proljeće ipak posjetite neku autolimarsku radionicu i sanirate oštećene djelove. Zbog soli na putevima u narednom periodu treba i češće prati automobil, po mogućnosti toplom vodom.

Za dobru vidljivost: Sipajte tečnost za pranje stakla otpornu na smrzavanje

Kad je u pitanju motor, eksperimenti nijesu poželjni, pa preporučujemo da obavezno promijenite ulje na početku zimske sezone, ako se termin zamjene primakao. Zbog dugotrajne ljetnje eksploatacije, motorno ulje gubi svoja svojstva, pa čak iako nijeste prešli 10.000 kilometara njim, a prošla je godina, obavezno ga mijenjajte. Niske temperature donose i otežane uslove rada i korišćenja tako da je prvih nekoliko minuta po startovanju motora najvažnije.

Ovo isto važi i za ulje u mjenjaču, koje možete po potrebi samo da dolijete. Još jedan obavezan izdatak su i filter ulja i vazduha, a po potrebi i filter goriva.

Sistem za hlađenje motora je takođe izložen stresnim situacijama u zimskom periodu. Obično se antifriz mijenja na svake dvije godine, ali vi ipak u servisu provjerite stanje. Ukoliko ste dosipali vodu u ljetnjem periodu, trebalo bi da dolijete antifriza.

Strugalica za led je poželjna u zimskom periodu, ali je stakla bolje razlediti grijanjem

Pored zaštite od smrzavanja, on ima ulogu i u sprečavanju korozije i pomaže boljem hlađenju tokom ljeta. Uputstvo za upotrebu i korišćenje ćete naći na svakom pakovanju antifriza. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je tečnost za pranje vjetrobrana i farova koja trpi niske temperature.

Zbog pravilnog snabdijevanja strujom, obavezno provjerite akumulator, očistite kleme i dospite destilovanu vodu. Takođe provjerite sve kablove koji povezuju električne komponente motora, a posebno obratite pažnju na stanje i starost svjećica i po potrebi ih zamijenite.

Brisači su jedan od najbitnijih elemenata tokom zime

Za zaštitu gumenih djelova na vozilu upotrijebite specijalno sredstvo koje se kupuje u prodavnicama autokozmetike, a možete da iskoristite i glicerin. On može da pomogne i za sprečavanje zamrzavanja brava, pa preventivno sipajte koju kap u njih, a isti efekat možete da dobijete i sa sprejom WD40. Metlice brisača su za ovaj period godine od najveće važnosti, pa ih prekontrolišite i po potrebi zamijenite.

Posebno obratite pažnju na unutrašnjost točkova i na eventualne tragove curenja tečnosti. Zbog hladnoće, gumice na cilindrima kočnica se skupljaju i pucaju i usljed toga može doći do značajnog gubitka kočione tečnosti.

Ako vam je sve ovo već poznato i ne želite da gubite vrijeme i da prljate ruke, možete jednostavno da odvezete automobil u servis.

Štedite akumulator

Prilikom startovanja motora pridržavajte se osnovnih pravila. Prvo pritisnite pedalu kvačila, pa tek onda okrenite ključ. Ako motor neće da upali iz prvog pokušaja nemojte insistirati na tome previše dugo.

U cilju očuvanja kapaciteta akumulatora, bolje je da u više kratkih pokušaja probate da pokrenete motor. Kod dizelaša, savjetujemo da sipate specijalne zimske aditive za gorivo, a kod starijih automobila možete da dodate u naftu 2% benzina (na 50 litara litar benzina). Kod novih sistema pumpa bruzgaljka ili komon-rejl ovakva praksa može da dovede do kvara, kažu stručnjaci.

Pri polasku na put u zimskim uslovima preporučujemo da obavezno u automobilu imate strugalicu za led, rukavice, ćebe, upaljač i svijeću (biće sasvim dovoljna da vas zagrije ako grijanje u kolima ne radi, a vi ste zaglavljeni u snijegu), sajlu za vuču i baterijsku lampu.

Bonus video: