Nissan predstavio automobil koji se sam parkira

Iako je vozilo trenutno samo prototip, njegovo ime nagovještava da bi ga kompanija mogla početi serijski proizvoditi 2015. godine
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 13:25h

Nissan je na automobilskom sajmu Ceatec 2012, koji se održava u Tokiju, predstavio električni automobil koji se sam parkira i dolazi do vozača kada ga on pozove putem pametnog telefona.

Automobil je nazvan NSC-2015.

Iako je vozilo trenutno samo prototip, njegovo ime nagovještava da bi ga kompanija mogla početi serijski proizvoditi 2015. godine.

NSC-2015 je modifikovana verzija električnog automobila Nissan Leaf. Tokom navigacije automobil se oslanja na kamere, senzore, kompjutere i 4G telekomunikacijsku tehnologiju.

Tokom demonstracije na sajmu automobil je vozio naprijed i nazad brzinom od pet kilometara na sat, a uspješno je i skretao. Tokom demonstracije je pokazano da vozilo prepoznaje obilježja na putu i da se može samo po potrebi zaustaviti na raskrsnici.

Predstavnik kompanije je takođe mogao i kontrolisati automobil eksterno putem svog pametnog telefona.

Ipak, kako kaže Turu Futami, glavni inžinjer Nissana za razvoj elektronike, NSC-2015 još nije u stanju da sam vozi ulicom ili se parkira. Futami je kazao da je demonstracija prikazana na sajmu uspjela najviše zahvaljujući činjenici da je parking mjesto takođe bilo opremljeno senzorima.

Galerija

Bonus video: