Gradske tojote se najmanje kvare

Njeni modeli jaris i auris su pokazali najmanje kvarova, a odlične pozicije su zauzeli hjundai i20, ford fijesta , kao i honda sivik i BMW serija 1
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 07:57h

Kupovina polovnog automobila je uvijek težak zadatak, jer je teško utvrditi kvalitet vozila i trajnost njegovih djelova. Pri izboru je uvijek dobrodošlo ispitivanje kvarova od strane velikih automobilskih klubova i organizacija, a rezultate jednog takvog ispitivanja je objavilo Njemačko udruženje za tehnički nadzor (GTU).

Ovaj izvještaj se temelji na rezultatima sa više od pet miliona opštih pregleda oko 240 različitih modela automobila u protekle dvije godine. Pregled se odnosi na vozila starosti od jedne do tri godine.

U segmentu supkompaktnih i kompaktnih vozila neprikosnovena je Tojota. Njeni modeli jaris i auris su pokazali najmanje kvarova, a odlične pozicije su zauzeli hjundai i20, ford fijesta (mali gradski), kao i honda sivik i BMW serija 1 (kompakti).

U srednjoj klasi na vrhu po kvalitetu je ponovo opel insignija. Drugu godinu zaredom ovaj njemački model je dobio najbolje ocjene, ispred BMW-a serija 3 i honde akorda.

U višoj klasi ove godine prednjači jaguars XF, koji se pozicionirao ispred prošlogodišnjeg pobjednika, folksvagen fetona. BMW je ove godine morao da se zadovolji sa trećim mjestom.

U segmentu sportskih automobila dominiraju njemački modeli. Audi, Mercedes i Porše su podijelili prva tri mjesta, dok se u segment kabrioleta u vrh ugurao pežo 308 CC, koji je na trećem mjestu iza audija A3 i poršea 911.

U segmentu SUV automobila nalazimo i automobil kod koga je procentualno uočeno najmanje kvarova. To je škoda jeti, kod koga je na 100 vozila utvrđeno samo 1,8 nedostataka. Pežo 3008 i subaru forester su osvojili drugu i treću poziciju.

Na kraju, u MPV klasi, pežo 5008 je pokazao najviše kvaliteta, a prate ga seat alhambra i altea.

Bonus video: