Falcon F7, nova zvijezda na nebu super-automobila

Svi imaju jedan cilj: sport bez nasilja. Ali, kako to postići? Moguće rješenje u obliku sigurnosnog koncepta nudi Njemačka fudbalska liga, ali taj koncept odbijaju brojni klubovi
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 18:49h

Falcon, mala kompanija iz Mičigana s visokim pragom očekivanja predstavlja svojevrstan pandan evropskim kompanijama poput nedavno ugašene, pa opet oživljene kompanije Gumpert. Radi se o manufakturi koja će predstavljeni model F7 proizvoditi u malim serijama, oko dvadesetak primjeraka godišnje. Svojim kupcima, prema najavi koja je stigla iz same kompanije, ovaj automobil će prodavati po cijeni od 225,000 dolara.

Za te pare može se u Americi (a i na starom kontinentu) dobiti respektabilna sila od automobila, pa se mnogi pitaju o kakvom je automobilu ovdje riječ...

Za početak dotaknimo se dizajna, koji izgleda jako dobro. Možda bi neki od studija dizajna npr. iz Italije najvjerovatnije ovaj posao izveo bolje, odnosno ljepše, ali kada se uzme u obzir cijela priča koja iza zatvorenih vrata u domaćoj produkciji od inicijalne ideje do gotovog automobila traje svega nešto više od godinu dana, rezultat po pitanju izgleda je više nego impresivan.

Međutim, dizajn ionako nije ono što potencijalne kupce ovakvog, skoro četvrt miliona dolara vrijednog automobila privlači prije svega ostalog.

Ono najbitnije svodi se na motor i ono što motor nudi po pitanju snage, obrtnog momenta, ubrzanja i maksimalne brzine, a upravo u tom segmentu Falcon F7 možda i ima najviše aduta, jer za pogon koristi već svima dobro poznati 7-litarski V8 LS7 motor iz "Chevrolet Corvette Z06", što u prevodu znači 612 konjskih snaga i obrtni momenat od kojeg se planeta može bez problema početi okretati u suprotnom smjeru ukoliko vozač kojim slučajem prejako pritisne papučicu gasa.

Pomenuti "Chevrolet Corvette Z06" sa tim je motorom praktično pregazio konkurenciju a centralnim smještanjem tog motora u Falcon F7 i ukupnom težinom kompletnog automobila koja iznosi manje od 1,300 kilograma, iz Falcona obećavaju da će se F7 katapultirati od nule do sto kilometara na sat za oko 3,5 sekundi, i da neće prestati da ubrzava sve do 330 kilometara na sat.

Uglavnom, za sada se o ovom automobilu nema što puno za reći izuzev da ukoliko sve bude prema veoma optimističnim najavama, Ferrari, Lamborghini, Porsche, Aston Martin i sva sila već dobro poznatih i cijenjenih proizvođača snova, mogli bi na (prije svega) američkom tržištu postati poprilično ugroženi.

Galerija

Bonus video: