Lada niva budućnosti

Avtovaz na sajmu u Moskvi predstavio koncept krosover iks-rej
53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 10:18h

Konstatacija da je vozilo na ovim fotografijama nasljednik lade nive, sigurno na prvu loptu izaziva podsmijehe, ali je u neku ruku to zaista tako.

Ruski proizvođač automobila AvtoVaz je na sajmu u Moskvi predstavio koncept vozilo koje bi trebalo da odredi budući dizajn njegovih proizvoda.

Lada iks-rej (X-RAY) je SUV model atraktivnog izgleda koji je dizajnirao novi šef dizajna u AvtoVazu, Britanac Stiv Matin, čovjek koji je ranije radio za Mercedes i Volvo, gdje je, između ostalog, nadgledao stilizovanje druge generacije M-klase i koncept modela XC60.

Iks-rej nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kojom ladom iz prošlosti. Više podsjeća na rendž rover evok, a primjetni su i neki detalji koji podsjećaju na kiju sportedž i sitroen DS4.

Uglavnom, iks-rej promoviše novu “X” koncepciju prednjeg dijela, u okviru koje spadaju farovi, maglenke, maska i donji usisnik vazduha – sve ovo bi trebalo da postane budućnost Ladinih vozila.

Lada je saopštila da će prvi proizvodni modeli sa novim dizajnerskim jezikom da se pojave na ruskom tržištu do 2015. godine.

Unutrašnjost je potpuno usklađena sa spoljašnjim izgledom. Napredni dizajn sa velikim količinama braon kože, metalnim detaljima, mekanom plastikom i plišanim tepisima sasvim odgovara ovom vozilu.

Veliki centralni displej koji se izvlači iz armaturne ploče pritiskom na dugme i digitalna instrument tabla doprinose futurističkom duhu kokpita. AvtoVaz nije saopštio detalje o pogonskom sklopu lade iks-rej.

Međutim, ako ste se upravo spremili da prodate svoje nive i sačekate iks-rej, preporučujemo da se ipak malo strpite, jer Lada za sada ne planira da iks-rej pusti u serijsku proizvodnju.

Bonus video: