Prva testna vožnja karavanske verzije ševrolet kruzera

Veliki adut ove varijante kruza će svakako biti izgled. Po našem mišljenju, SW je najatraktivnija od sve tri karoserijske verzije ovog modela
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 08:29h

Teška vremena za one koji namjeravaju da kupe automobil. Ne samo zbog prilično teške finansijske situacije koju preživljava veći dio stanovništva Crne Gore, već i zbog jedne vječite dileme koja je posebno u posljednje vrijeme došla do izražaja: šta da se kupi, novo ili polovno vozilo.

Takve dileme izgleda ne postoje samo kod nas, pa sve više proizvođača ciljaju upravo na tu grupu neodlučnih i prave automobile koji su cijenom prilično pristupačni, a imaju sve poželjne karakteristike, prostrani su, opremljeni modernim sistemima i prije svega – “ispod čekića su”.

Mi smo nedavno imali priliku da vozimo jedan takav automobil. Ševrolet je za novinare odabranih medija iz Evrope u Kelnu organizovao probne vožnje novog modela kruz u karavanskoj verziji.

Pitali smo se da li je i gdje Ševrolet morao da balansira između kvaliteta i cijene, i evo do kakvih smo zaključaka došli.

Ševrolet kruz SW je karavan koji se takmiči u klasi vozila takozvanog C-segmenta, a iako u Ševroletu kao konkurente pominju golf karavan i opel astru SW, kruzove glavne mete na tržištu su ipak karavanske verzije vozila kao što su hjundai i30 i kija sid.

Veliki adut ove varijante kruza će svakako biti izgled. Po našem mišljenju, SW je najatraktivnija od sve tri karoserijske verzije ovog modela, u koje spadaju još i limuzina i hečbek.

Sa prtljažnikom koji prima najviše 1.478 litara kada se obore nasloni zadnjih sjedišta, kruz je u rangu klase (ford fokusom 1.502 l), ali ipak u zaostatku za novim hjundaijem i30 u koji možete da ubacite 1.642 litra.

Osnovna zapremina prtljažnika, kada su sva sjedišta na svom mjestu, kod kruza iznosi više nego solidnih 500 litara, pa porodice neće morati da redukuju prtljag koji nose na vikend ili duži odmor.

Zadnja sjedišta su djeljiva u standardnom odnosu 60:40, a na njima ima dovoljno mjesta za odrasle osobe i u zoni glave i u zoni koljena.

U samom prtljažniku postoji nekoliko korisnih detalja, kao što su tri odvojene police poređene iza zadnjih sjedišta, smještene ispod podnice, a tu je i nekoliko korisnih odjeljaka u dijelu iza kućišta točkova, sa obje strane utovarnog prostora.

Od ranije poznatim 1,6 i 1,8 benzincima i 2,0 turbodizelašu, pridružiće se potpuno novi 1,4-litarski turbobenzinac snage 140 KS i 1,7-litarski turbodizel od 130 KS.

U kombinaciji sa manuelnim 6-stepenim mjenjačem, novi turbobenzinac nudi performanse slične agregatima veće zapremine uz manju potrošnju goriva i nižu emisiju štetnih gasova.

Osim 140 KS, novi benzinac raspolaže obrtnim momentom od 200 Nm u rasponu od 1.850 do čak 4.900 obrtaja, dok mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 9,5 sekundi. U praksi sve ovo izgleda vrlo primamljivo, jer motor vrlo brzo reaguje na pritisak gasa, nakon vrlo kratke “turbo rupe”. Ševrolet deklariše prosječnu potrošnju od 5,7 l/100 km.

Što se tiče vožnje, kruz SW ima vrlo mekano oslanjanje, što znači da kada ne vozite porodicu i prtljag, treba da se naviknete na naginjanje čak i u krivinama koje prolazite prosječnom brzinom. Ono što nas je, međutim, najviše iznenadilo (i razočaralo) je upravljač. Naime, volan se nevjerovatno lako okreće, što je u manevrisanju u gradu odlično.

Ali, kada izađete na otvoreni put, sigurno vam se neće svidjeti što ćete konstantno morati da vodite računa da održavate idealnu ravnotežu na šakama. Mi smo ovaj osjećaj iskusili pri brzinama preko 130 km/h na njemačkom autoputu, i vjerujte da nije nimalo prijatan.

Osim toga, volanu nedostaje preciznosti, a vozač preko njega dobija vrlo malo informacija sa asfalta.

Sudeći po automobilima koji su bili dostupni na prezentaciji, Ševrolet je omogućio kupcima dosta opreme, a kamera za vožnju unazad i parking senzori zaista mogu da budu od velike koristi kada vam je gepek do krova natrpan stvarima.

Međutim, u Kelnu nijesmo mogli da se upoznamo sa najjeftinijim verzijama. i pored toga, mogli smo da uočimo neke prednosti i nedostatke. Kabina je lijepo osmišljena, a raspored kontrola i instrumenata je vrlo logičan.

Međutim, u njoj ima djelova od tvrde jeftine plastike koja odudara od ukupnog ambijenta. Ako je ovakva situacija u modelima sa najbogatijim paketom opreme, vjerovatno je u baznom paketu to još izraženije.

Ipak, nije sve tako crno. Malo smo pokušali da zagrebemo ove plastične površine, i čini se da će one dobro da odolijevaju iskušenjima kojima će biti izložena pri svakodnevnoj porodičnoj upotrebi.

Ševrolet kruz karavan će na našem tržištu najvjerovatnije biti dostupan na jesen, mada zvanična informacija o tome još ne postoji. Cijene takođe nijesu definisane, ali bi trebalo da budu nešto iznad onih za limuzinu.

Tako na hrvatskom tržištu bazni 1,6 benzinac košta oko 14.500 eura. Na našem tržištu limuzinski kruz sa 1,6 benzincem po standardnom cjenovniku staje 14.000 eura (trenutno sa popustom 11.480), a dizel varijanta 2.0 CDTI 17.000 eura (sa popustom 13.980).

Novi dizelaš dosta skup

Motor na koji smo obratili posebnu pažnju je 1,7-litarski turbodizel, koji bi u Evropi mogao da bude najpopularniji zbog povoljnog odnosa performansi, potrošnje i emisije gasova, zbog kojih će takse pri registraciji biti dosta manje.

Njegove performanse nijesu spektakularne, mada za potencijalne kupce ovog modela snažna ubrzanja sigurno nijesu na vrhu liste prioriteta.

Motor raspolaže sa 130 KS koje razvija pri 4.000 obrtaja, i posjeduje dovoljne količine obrtnog momenta (300 Nm) da vožnju učini prijatnom, i da omogući vozaču da se izbori sa svim uslovima u kojima može da se nađe, od gradskog centra do krstarenja otvorenim putem i vožnje brdskim dionicama.

Istina, maksimalni obrtni moment je dostupan tek iznad 2.000 obrtaja u minuti, za razliku od većine modernih turbodizelaša koji isporuku maksimalnog momenta počinju već od od 1.700 - 1.800 obrtaja, što rezultira utiskom da ova mašina slabije vuče od konkurenata slične snage.

Inače, u ovoj konfiguraciji, kruz SW, koji je teži oko 50 kilograma od hečbeka, od njega je sporiji za čitavu sekundu u ubrzanju iz mjesta do 100 km/h. Treba mu 10,4 sekundi, što je sasvim dobro za auto dug preko 4,5 metara i težak skoro tonu i po.

Loša vijest koju smo saznali tek juče, je da ovaj motor neće biti dostupan na našem tržištu, dok država ne omogući olakšice za kupovinu vozila sa malom emisijom gasova. Naime, on će biti za oko 1.000 eura skuplji od verzije sa dvolitarskim dizel motorom od 163 KS.

Veza sa pametnim telefonom

Od ovog ljeta uz kruz je dostupan novi multimedijalni informacioni sistem MyLink koji povezuje vozilo sa pametnim telefonom. Sadržaj smartfona se očitava na kolor ekranu, a MyLink omogućava uspostavljanje telefonskih poziva iz imenika, a osim toga olakšava pristup fajlovima i reprodukciju videozapisa.

Kasnije će kupci moći da preuzimaju i posebne aplikacije za pametne telefone. Uređaji kao što su MP3, iPod, iPad i slični, moći će da se povežu sa ovim sistemom putem USB-a ili Bluetooth-a. Za ostale muzičke uređaje i pametne telefone koji nemaju ni USB ni Bluetooth, postoji posebna utičnica.

Bonus video: