Za prvi motocikl odaberite onaj sa manjom kubikažom

Bez obzira što neko ima dovoljno novca da kupi sebi jaku mašinu, na nju se ne može preći direktno sa bicikla
535 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 17:48h

Napravili ste prve metre na dvotočkašu, položili ispit za A kategoriju i sada želite da kupite svoj prvi motocikl?

Ovaj zadatak je složeniji i delikatniji nego kupovina prvog automobila, pa smo ovoj temi danas posvetili posebnu pažnju. Uz konsultacije sa iskusnim motociklistima, predočićemo vam nekoliko važnih faktora koje biste trebali da razmotrite prije kupovine.

"Prije svega, novajlije u svijetu dvotočkaša ne smiju da precijene svoje sposobnosti", naglašava Rajko Ivanović, trener u Motokros klubu "Budućnost" i dugogodišnji vozač i ljubitelj motocikala.

"Jedna od najčešćih grešaka koju prave početnici je kupovina motora veće snage i zapremine nego što oni u tom trenutku mogu da kontrolišu", priča Ivanović.

Bez obzira što neko ima dovoljno novca da kupi sebi jaku mašinu, na nju se ne može preći direktno sa bicikla, poručuje Rajko.

Suzuki hajabuza sigurno nije pravi izbor za početnike

"Ne možete odmah da sjednete na motor od hiljadu kubika i da ga vozite velikom brzinom i na zadnji točak. Preporučujem mlađim ljudima da počnu sa slabijim motorima, može to da bude neki moped ili skuter manje kubikaže, da budu disciplinovani, i kako stiču iskustvo da povećavaju kubikažu i snagu. Morate da se saživite sa motorom, da shvatite da je to lijepa i izazovna, ali dosta nestabilna igračka. Brzina će vremenom doći sama po sebi, a na ovaj način će vozači i naučiti da cijene brze motocikle“, objašnjava Ivanović.

Naredni faktor koji treba imati u vidu su realne potrebe. Hoćete li veći dio vremena da vozite u gradskim gužvama ili namjeravate motocikl prete žno da koristite za duža putovanja?

Kan-am spajder je brutalna mašina za iskusne vozače

Motocikli dolaze u mnogo vrsta i veličina, pa morate da razmislite šta vam zaista treba. Kada to utvrdite, znatno ćete olakšati izbor. Treba razmišljati i o sopstvenoj konstituciji i izabrati motocikl koji je prilagođen vašem tijelu. Motocikli se prave u mnogo oblika i veličina.

Popnite se na motocikl u salonu, i ako je moguće probajte da uhvatite krug na njemu. Shvatićete da svaki motocikl ima različite ergonomske osobine i da ćete se na njima različito osjećati. Na primjer, sportski motocikl koji vam je izgledao tako dobro, može da bude vrlo neudoban i da stvara veliko opterećenje za članke i zglobove.

Sa druge strane, neki skuter ili kruzer vas može osvojiti svojim niskim sjedištem, uspravnom pozicijom leđa i niskim težištem.

Čoperi nude vrlo udobnu poziciju za vozača

Ako razmišljate da li treba da kupite novi ili polovni motocikl, taj izbor nije jednostavan. To zavisi od vas i od vaših ličnih želja i finansijskih mogućnosti.

"Ne preporučujem kupovinu polovnog motocikla bez stručnog lica, čak i kada je prodavac povjerljiva osoba, prijatelj ili rođak, jer možda ni on sam ne zna za neku skrivenu manu vozila", savjetuje Rajko Ivanović.

"Svako ko želi da kupi polovni motocikl, vrata mog servisa Stop & Go su mu otvorena od 9 do 18 sati, a konsultacija prilikom kupovine je besplatna. Čak ćemo savjetovati ljude gdje da nađu rezervne djelove i zaštitnu opremu i kako da ih koriste."

Pri kupovini polovnog motocikla konsultovati stručnjaka: Ivanović

Sa novim motociklom glava će vam biti mirnija ne samo zbog toga što je sve na njemu novo, već i zbog garancije koju na njega imate. Sa druge strane, polovni motocikli su dobri za početnike jer ne moraju da brinu ako dođe do neke ogrebotine ili oštećenja prilikom uvježbavanja.

Na kraju, kada birate motocikl, obratite pažnju na buduće troškove korišćenja. Provjerite koliko iznosi godišnja registracija, i koliki su troškovi redovnog održavanja.

Iako vas neki dvotočkaš osvoji na prvi pogled, prespavajte i probajte da ohladite glavu i razmislite da li će vas on privlačiti i iduće godine kada prođe početno uzbuđenje.

Veliki turing motocikli su pravi izbor ako želite da vozite po čitavom kontinentu

I pored svih praktičnih faktora, ne zaboravite ni na strast u vožnji. Ljudi rijetko kupuju motocikle zato što su im oni neophodni u životu – glavni razlog je pasija prema vožnji dvotočkaša. Zato je vrlo bitno da se odlučite za motor koji će vam pružati zadovoljstvo. Ako uspijete da pronađete motocikl koji će zadovoljavati sve logičke kriterijume i istovremeno vam pružiti užitak u vožnji, napravili ste pravi izbor.

Oprema mora da bude kvalitetna

"Za vožnju motocikla nema lošeg vremena, ima samo loše opreme", kaže Rajko Ivanović.

"Nikako ne preporučujem vožnju u šorcu, majici kratkih rukava, japankama, papučama... Ukoliko se penjete na motor morate da imate adekvatnu opremu, što znači pantalone (ljeti može i tvrdi teksas), duboke patike ili čizme, pamučnu majicu i preko nje jaknu. Bilo bi dobro da jakna ima ojačanja za laktove i ramena, jer u slučaju pada može da vas sačuva od povreda".

Poseban akcenat treba staviti na kacigu koja može da vam spasi glavu u slučaju udesa.

"Ukoliko želite da zadovoljite formu možete da stavite najobičniji radnički šljem, i policija vas neće zaustaviti. Ali takav šljem ili kapa ili imitacija kacige vam neće spasiti život. Zato pri kupovini zaštitne opreme nemojte da žalite pare, bolje da sačekate mjesec-dva ili čitavu sezonu, ali da budete sigurni da imate kacigu koja će vam sačuvati glavu u slučaju pada.“

Bonus video: