Maserati Quattroporte: Prva prava sportska limuzina

60- ih godina prošlog vijeka Italijani prvi na svijetu prepoznaju potrebu ekskluzivne klijentele za velikom i luksuznom sportskom limuzinom
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 21:40h

Početkom 60- tih godina prošlog vijeka Maserati se od kompanije koja se pojavljivala isključivo na trkačkim stazama preobrazila u kompaniju koja se potpuno okrenula manufakturi sportskih- putničkih modela.

Veliki Coupei, 3500 GT i 5000 GT, bili su potvrda ispravnosti ove odluke, a bogata klijentela ih je sa oduševljem prihvatila. Podstaknuti značajnim tržišnim uspjehom tih godina, Italijani prepoznaju potrebu svojih kupaca za velikom i luksuznom sportskom limuzinom.

Originalan koncept

Tako je 1963. godina na Salonu automobila u Torinu predstavljena prva Maseratijeva limuzina, svijetu zvučnog, a Italijanima jednostavnog naziva, Quattroporte (ital. četvoro vrata). Automobil je plijenio pažnju atraktivnim dizajnom, iako je bilo komentara da je Pietro Frua pri kreiranju zadnjeg dijela ostao bez inspiracije.

U prostranoj kabini u oči su prvo upadala kožna sjedišta koja su bila standard. Ispred vozača se nalazio cijeli set okruglih instrumenata koji su uz ostatak konzole odlično upotpunili visok nivo luksuza.

Prepoznatljivi sportski pedigre

U ono vrijeme klima- uređaj je bio luksuz koji se i kod ovakvog automobila morao doplatiti, što kupcima nije predstavljalo neki problem, baš kao ni doplata za drvene detalje enterijera.

Sportski pedigre je, sasvim razumljivo, najviše došao so izražaja u mehanici automobila. Provjereni V8 motor koji je u Maseratijevim trkačkim bolidima razvijao 400 KS, za Quattroporte je prošao kroz detaljnu modifikaciju. Zapremina od 4,1 litra pružala je snagu od 260 "konja". Bilo je to dovoljno da gotovo 1, 8 tonu tešku limuzinu do "stotke" ubrza za 8, 5 sekundi, i dostigne maksimalnih 230 km/ h.

Odličnim ubrzanjima pridružilo se i fantastično vješanje koji je vuklo korijene iz trkačkih modela, pa je velika sportska limuzina bila brza i sigurna i u zavojima. Quattroporte je svojevremeno bio zaista bez konkurencije. Jedini svoje vrste, moglo bi se reći.

Veliki povratak

Do 1966. godine, kada dolazi do redizajna, proizveno je 259 Quattroportea. Tada se kao glavne novine umjesto kvadratnih prednjih svjetala pojavljuju dva para okruglih, što je povećalo dozu atraktivnosti, dok je u enterijeru veći redizajn doživjela centralna konzola.

S tehničke strane, stigao je novi, još bolje zadnje vješanje, a kao opcija stigao je i veći, 4, 7- litarski motor snage 290 "konja". Oba motora isporučivala su se sa 5- stepenim manualnim ili 3- stepenim automatskim mjenjačem.

Automobil se zvanično proizvodio do 1969. godine, ali je ipak zbog specijalnih narudžbi produkciju nastavljena još godinu dana.

Godine 1974. Maserati je predstavio novu, drugu generaciju Quattroportea i time potvrdio da u budućnosti ne namjerava odustati od velike sportske limuzine.

Nakom decenija prilično neuspješnih modela, tek današnja aktualna peta generacija Quattroportea povratila je staru slavu i utrla put generaciji broj 6, koju sa nestrpljenjem očekuju brojni obožavaoci širom svijeta.

Bonus video: