Google automobil prvi provozao slijepac

Kompanija Google je već promijenila način pretraživanja interneta, gledanja klipova i navigacije. Posljednji izum bi mogao da bude najveći do sada. Automobil koji se kreće bez ljudske asistencije će omogućiti slijepim ljudima da voze
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 17:14h

Novi Google automobil preuzima gotovo sve funkcije kojima kod "normalnih" automobila upravljaju ljudi.

Projekat se razvija već nekoliko godina, a zvanično je predstavljen 2010. godine. Međutim, nedavno su naučnici otišli korak dalje. Pozvali su slijepe ljude da isprobaju tehnologiju koja bi mogla biti prava revolucija u njihovim životima.

Kompanija Google je objavila video Stiva Mahana, koji je koristio automobil za svoju dnevnu rutinu. Mahan je slijep 95 posto, a vozio je automobil kojeg je Google opremio svojim sistemom navigacije da bi kupio tako i uzeo odjeću iz hemijske čistionice. To su jednostavne aktivnosti, ali za slijepe ljude baš i nisu. Njima je potreban pratilac ili pas vodič koji će im pomoći u tome.

Iako su Google-ovi zaposlenici sjedili sa vozačem u Tojoti Prius, oni nisu učestvovali u upravljanju vozilom koje se kretalo Morgan Hillom u Kaliforniji. Automobil koristi kamere, radar i lasere da bi se kretao sigurno po programiranim lokacijama. Mahan je bio oduševljen ovom tehnologijom.

Bonus video: