Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse

Bugatti je s ponosom predstavio najbrži roadster svih vremena s 1.200 KS, koji je premijerno prikazan na ženevskom auto salonu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 18:55h

Nakon lansiranja "Veyron 16.4 Super Sporta" i uspjeha koji je uslijedio, Bugatti nije morao dugo da čeka na zahtjeve kupaca koji su tražili novu verziju ovog modela - "Grand Sport" sa otvorenim krovom i 1.200 KS koliko ima i prethodnik.

Bugatti je s ponosom predstavio najbrži roadster svih vremena s 1.200 KS, koji je premijerno prikazan na ženevskom auto salonu.

Novi Bugatti "Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse" ima nevjerovatan maksimalan obrtni moment od 1.500 Nm, dostupan u rasponu od 3.000 do 5.000 o/min. Za to je zaslužan W16 motor zapremnine 7.9 litara uparen sa čak četiri turbo punjača koji oslobađa enormnih 1.200 KS pri 6.400 o/min. Zbog ovoga Vitesse do stotke ubrzava za nevjerovatnih 2.6 sekundi a brzinomjer se zaustavlja na 410 km/h.

Grand Sport Vitesse sa svojim pogonom na sva četiri točka (kao i svi Veyron modeli) je zbog ovih performansi postao najbrži serijski proizveden roadster na svijetu.

Maksimalnu brzinu budući vlasnici moći će postižu isključivo na zatvorenim trkačkim stazama u kontrolisanim uslovima dok je u ''normalnim'' okolnostima Grand Sport Vitesse elektronski ograničen na "svega" 375 km/h.

Pojačanje od 199 KS u odnosu na Grand Sport verziju ostvareno je velikim dijelom zahvaljujući ugradnji većih turbo punjača s novim interkulerima.

Sistem prenosa takođe je dorađen, točnije 7-stepeni mjenjač prilagođen je performansnom potencijalu roadstera. U ovom kontekstu, kao i kod Super Sport modela, Bugatti je takođe unio promjene i u načinu dotoka vazduha. Veći turbo punjači osim povećanja izlazne snage tako su optimizovanim radom doveli do smanjenja potrošnje goriva.

Pored nenadmašnog ubrzanja sa silama do 1.4 G, precizna interakcija guma na novim 20-inčnim alu felmama posebno izrađenim za Vitesse, u kombinaciji s inteligentnim pogonom na sva četiri točka, osigurava izuzetno dobru upravljivost.

Bugatti je naravno prilagodio i sistem hlađenja kočnica u skladu s enormnom snagom motora. Kočnice, koje su inače bez konkurencije u pogledu stabilnosti i rada, sada su poboljšane i većim usisnicima vazduha za hlađenje.

Bugatti je posebno za "Grand Sport Vitesse" razvio novi krovni spojler koji značajno smanjuje buku i vibracije u putničkom prostoru.

Vitesse će dolaziti opremljen novom vazdušnom kočnicom koja će se moći spremiti u prtljažnik kada se ne koristi. Oba spomenuta elementa bitće dostupna i s Grand Sport verzijom.

Bugatti je kod Vitesse roadstera uveo brojne aerodinamičke dodatke na prednjem i zadnjem kraju koje smo imali prilike vidjeti na Super Sport izdanju pri čemu su iste morale naravno biti posebno prilagođene za roadster karoserijsku formu "Grand Sport Vitesse"-a.

Redizajnirani farovi sa Super Sport modela ovdje su uokvireni crnom bojom. Na zadnjem kraju, koji je takođe u velikoj mjeri preuzet sa Super Sport modela, dominira dupli difuzor i centralno postavljene masivne izduvne cijevi, takođe u paru. Novi "Park Distance Control"(PDC) sistem parkiranja senzorima na prednjem i zadnjem kraju olakšava parkiranje.

Vitesse je u unutrašnjosti bukvalno umotan u mekanu kožu pri čemu je estetski utisak suptilno naglašen detaljima od karbona i nerđajućih metala poput aluminijuma i magnezijuma.

Karbon tako ukrašava centralni greben i ivice komandne table kao i ploču između sjedišta sa EB logom i kućište sigurnosnih pojaseva. Bugatti je osmislio i novi dizajn sjedišta za "Grand Sport Vitesse" i još poneke estetske detalje.

I na kraju, novi "Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse" svoje će buduće vlasnike koštati između 1.75 i 1.90 miliona eura zavisno od paketa opreme. NA osnovu dosadašnjih iskustava, menadžeri prodaje iz Bugattija su sigurni da će većina proizvedenih automobila otići na Bliski Istok.

Galerija

Bonus video: