Rolls Royce Silver Shadow: Dvije tone čistog luksuza na točkovima

Iako ga je cijena od 88. 700 DM činila jednim od najskupljih automobila svoga vremena, prodaja je od početka nadmašila sva očekivanja, pa se ubrzo na novi Rolls čekalo i do dvije godine
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 07:18h

"Ono najbolje je na kraju najjeftinije, jer kvalitet ostaje dugo nakon što se cijena zaboravi". Ovom rečenicom Henri Rols, jedan od osnivača poznate marke, objasnio je svoju filosofiju proizvodnje automobila.

50- ih godina prošlog vijeka Britanci su znali da imaju najcijenjenije automobile, ali i isto tako su bili svjesni da koliko god bili udobni, luksuzni i prestižni (ručni rad), ti automobili su tehnički i vizualno bili krajnje konzervativni.

Na naklonost britanske aristokratije se i dalje moglo računati, ali ne i na bogatu klijentelu širom svijeta.

Konačno, nakon punih deset godina pažljivog i intezivnog razvoja, u jesen 1965. godine iz Rolls- Roycea je stigao Silver Shadow. Daleko najkompleksniji i najmoderniji model do tada, sa kojim je RR svima uspio dokazati da je u stanju napraviti super- luksuzan automobil koji tehnološki ne samo da prati trendove ostalih luksuznih brendova (Mercedes, Cadillac), već ih i podiže na viši nivo.

Beskompromisni luksuz u RR stilu

Oduševljenje je bilo veliko jer je novi Rolls u svakom pogledu bio revolucionaran i potpuno drukčiji proizvod od dotadašnjih modela.

Bio je to prvi RR sa samonosećom, pocinčanom karoserijom, koji je imao vrata, poklopac motora i prtljažnika od aluminija, nezavisno vješanje, kao i posebno konstruisane disk- kočnice na svim točkovima. Bio je tu i poseban hidraulični sistem koji je nivelisao karoseriju i uz pomoć odličnog vješanja onemogućavao podizanje zadnjeg kraja i poniranje prednjeg pri naglim kočenjima.

Enterijer je pratio poznate RR- ove standarde. Instrument tabla je bila od hrastovine, sjedišta (prednja strujom pokretana u osam smjerova) su bila presvučena najkvalitetnijom kožom iz radionice braće Connolly, električni prozori i drugi luksuzni dodaci činili su ovaj automobil statusnim simbolom visokog društva. Uz malu doplatu ponosni vlasnici su mogli uživati i u blagodatima klima- uređaja.

Neočekivano veliko interesovanje kupaca

Za pogon je bio zadužen veliki 6, 23- litarski V8 motor, koji je na 100 km trošio oko 20 litara goriva. Zato i ne čudi što je rezervoar imao zapreminu od 109 litara. Iako ga je cijena od 88. 700 DM činila jednim od najskupljih automobila svoga vremena, prodaja je od početka nadmašila sva očekivanja, pa se ubrzo na novi Rolls čekalo i do dvije godine.

Mulliner Park Ward, karoserijska kompanija koja je bila usko povezana sa RR- om, 1966. godine je predstavila Coupe verziju koja je bila 50% skuplja od osnovnog modela. Godinu dana kasnije uslijedio je logičan razvoj i javnost je vidjela i Cabriolet verziju. Od 1971. godine ovaj model je proizvodio i RR i to pod imenom, Corniche.

1970. godine stiže veći i snažniji 6, 75- litarski V8 motor koji nije bitnije uticao na performanse Silver Shadowa. (oko 10 sek do stotke, 190- 200 km/ h. U RR- u nikada nijesu objavljivali snagu svojih motora, ali danas se zna da je ona iznosila između180 i 220 KS.

Proizvodnja Cabrioleta trajala sve do 1996. godine

U 70-im godinama Silver Shadow je prolazio kroz blaga dotjerivanja (1977, Silver Shadow II), ali suštinski, vizualno se nikada nije previše mijenjao. Dizajner DŽ. P. Blašej svoj posao je ovdje obavio jednostavno bez greške i stvorio jedan od najkarakterističnijih automobila svih vremena. Mnogim ljudima širom svijeta, pri pomisli na Rolls-Royce, na um prvo pada slika baš ovog modela.

Do 1981. godine proizvedeno je 34. 611 ovih vozila. Uz taj broj treba dodati i 2. 135 produženih verzija (10 cm duži Silver Wraith, 5, 27 m), 1. 292 Bentleya T koji se razlikovao jedino po maski i znaku, kao i 3. 227 Cornichea, Cabrioleta koji je u proizvodnji ostao sve do 1996. godine (Corniche IV, 522. 000 DM).

Ova generacija Rolls Roycea je najuspješnija u istoriji kompanije i sasvim sigurno će tu titulu će zadržati još dugi niz godina.

Bonus video: