Marussia B1: Prvi ruski superautomobil

Što se tiče motorizacije u ponudi su dva agregata, jedan 3, 5- litarski V6 sa 300KS i drugi Cosworthov 2, 8- litarski turbo sa 360 ili 420 KS, u zavisnosti od opcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 22:48h

Nisu baš za oduševljenje mnogi superautomobili u režiji nezavisnih proizvođača. Najčešće se radi o nekvalitetnim i za vožnju vrlo opasnim vozilima, koji su u dizajnerskom smislu tek kopija nekog Ferrarija, Lamborghinija, Bugattija...

Međutim, prema pisanju portala autoevolution. com, ovdje je riječ o nečemu sasvim drugom. Automobil se zove Marussia B1, i razvijen je od strane ruske kompanije. Vozilo je snimljeno u Monaku, gdje su Rusi otvorili prodajni salon.

U planu je proizvodnja svega 2. 999 primjeraka ovog ekskluzivnog auta. Kada su u pitanju performanse, nema zvaničnih podataka, ali da se primjetiti da su konstruktori primjenom aluminijuma i karbonskih vlakana uradili sve da težinu svedu na minimum.

Što se tiče motorizacije u ponudi su dva agregata, jedan 3, 5- litarski V6 sa 300KS i drugi Cosworthov 2, 8- litarski turbo koji isporučuje 360 ili 420 KS, u zavisnosti od opcije.

Ovaj automobil definitivno neće biti konkurencija Bugatti Veyronu, ali sa početnom cijenom od 131. 000 eura mogao bi postati vrlo prihvatljiva opcija za armiju onih koji bi željeli da sa relativno "malo" para kupe ulaznicu za najviše društvo.

Bonus video: