Snijeg u Češkoj uzrokovao više lančanih sudara

Snijeg koji od ponoći pada u Srednjoj Evropi, i jak vjetar koji pravi smetove na tek očišćenim putevima, paralisali su saobraćaj u Poljskoj i Češkoj.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 18:11h

Nekoliko lančanih sudara više od 90 vozila danas je blokiralo glavni tranzitni pravac sjever-jug i prilaz industrijskom centru Ostrava na istoku Češke.Haos na češkim putevima počeo je jutros na planinskom sjeveru i sjeveroistoku zemlje gdje su se u smetovima i na uzbrdicama zaglavili teški kamioni. Policija je povremeno kamionima zabranjivala da koriste prelaze ka Poljskoj.

Mećava tokom dana koja smanjuju vidljivost i na manje od 50 metara, uzrok je više lančanih sudara u Češkoj. Na putu Olomouc-Ostrava u nekoliko lančanih sudara učestvovalo je 40 automobila i blokiralo taj put ka istoku.

Ključna saobraćajnica, auto-put Prag-Brno koji povezuje sjever i jug Češke, kao jedan od glavnih tranzitnih pravaca, zagušen je poslije nekoliko lančanih sudara 50 vozila u pravcu od Praga ka Brnu.Iste scene sa manjim udesima, kamionima koji ne mogu po snijegu da se popnu uz uzbrdice, autobusima ili kolima koja su upala u smetove, su i u Poljskoj. Poljski putari s teskom mukom uspijevaju da prokrče glavne pravce, a neki lokalni drumovi su zatvoreni, posebno u planinskim predjelima.

I žitelji Varšave danas se s mukom probijaju na posao i sa posla kućama, pošto ih je komunalno preduzeće obavijestilo da uz svu postojeću tehniku na ulicama, mogu da računaju da će ulice biti prolazne tek četiri sata pošto snijeg prestane da pada.Meteorolozi predviđaju da bi u nekim oblastima mećava mogle da prestane već večeras, Poljaci će morati da sačekaju četvrtak.Poljske željeznice već su obavijestile putnike da moraju da i dalje računaju sa kašnjenima vozova u proseku pola sata u čitavoj zemlji zbog zavejanih pruga.

Bonus video: