Ništa od novog Stratosa

Ekipa okupljena oko projekta Novi Stratos započela je pregovore sa Renaultom kako bi se oživio jedan drugi, možda i legendarniji sportski automobil iz davnih vremena, Alpine A110
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 23:40h

Projekat njemačkog poduzetnika Michaela Stoscheka, poznat i kao "Novi Stratos" odlazi u zaborav. To je, na Stoschekovu žalost odredio neko u Ferrariju pri čemu je vrlo vjerovatno da se radi o Luci di Montezemolu.

Priča ima i svoje pojašnjenje. Naime, u Ferrariju su odlučili ne podržati projekat koji bi mogao predstavljati konkurenciju njihovim vlastitim automobilima, a Novi Stratos se temeljio upravo na jednom proizvodu iz Maranella, Ferrariju F430.

Sada kada je Ferrari odlučio da Stoschek ipak neće dobiti njihov 4, 3- litarski V8 i ko zna šta još od mehaničkih detalja, Novi Stratos za koji je već i bila određena cijena od 400.000 eura odlazi u prošlost.

Ipak, Stoschek se ne predaje.

Objavljeno je kako je ekipa okupljena oko projekta Novi Stratos započela pregovore sa Renaultom kako bi se oživio jedan drugi, možda i legendarniji sportski automobil iz davnih vremena, Alpine A110.

Potsjetimo se, (Renault) Alpine A100, poznata i kao "Berlinette" bio je sportski automobil francuske manufakture Alpine, zasnovan na mehanici renaultovih automobila, prvenstveno modela R8. A110 je bio u proizvodnji od 1961. do 1977. godine. Kao i izvorna Lancia Stratos (1972.-1974.), A100 je imao cijevastu čeličnu konstrukciju sa karoserijom od fiberglasa.

Zbog čega su se u Ferrariju toliko prepali Novog Stratosa, ostaje nam da nagađamo. Istina je da je Luca di Montezemolo imao prilike da se lično uvjeri u performanse ovog automobila u januaru 2010, a isto tako činjenica je da mali nezavisni proizvođač (Stoschek) može na osnovi uspješnog sportskog automobila (F430) napraviti još bolji auto, tim prije što nije opterećen organizacijom proizvodnje, marketingom i svime ostalim što prati velike proizvođače.

Bonus video: