Audi A1 Quattro: Otrov u maloj boci

Automobil će biti zvanično uveden u prodaju u drugoj polovini 2012. godine, a proizvodnja će biti ograničena na samo 333 primjerka
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 06:36h

Svi oni kojima Audi A1 nije bio dovoljno inspirativan kao vozački auto biće iznenađeni dolaskom najbrutalnije verzije ovog modela.

Noseći samo slavnu oznaku Quattro, Audi pokazuje kako itekako zna spakovati svoju vrhunsku tehnologiju i u malo pakovanje.

Novi Audi A1 Quattro biće dostupan isključivo u Glacier bijeloj boji, zbog koje izgleda kao takmičarski automobil koji je zalutao na ulicu. Ovo posebno izdanje se od ostalih razlikuje i po agresivnom prednjem dijelu, sjajnim crnim elementima, ali najviše od svega jedinstvenim aluminijskim felgama.Za potpun utisak tu je i dvostruki izduvni ssistem, LED zadnja svjetla i krovni spojler.

Iako bi to očekivali, unutrašnjost nije uređena spartanski nego upravo suprotno. Sportska sjedišta obložena su Silk Nappa kožom, dok se ističu sjajno lakirani detalji i elementi od nerđajućeg čelika poput sportskih papučica.

U sportskom okruženju ističe se i upravljač sa zaravnjenim donjim dijelom, aluminijumska ručica mjenjača i posebna grafika instrumenata.

Ono što je zanimljvije kod ovog A1 od LED osvjetljenja, MMI navigation plus sistema i Bose audio sistema je činjenica da je pogonjen 2, 0- litarskim turbomotorom koji proizvodi čak 256 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Ova snaga se preko šestostepenog ručnog mjenjača i quattro pogona prenosi na sva četiri točka. Ovaj uvjerljiv pogonski komplet omogućuje da A1 ubrzava od 0 do 100 km/ h za samo 5, 7 sekundi i da postigne najveću brzinu od 245 km/ h.

A1 Quattro će, kako saznaje portal autoexpress. co. uk, biti zvanično uveden u prodaju u drugoj polovini 2012. godine, a proizvodnja će biti ograničena na samo 333 primjerka.

Bonus video: