X132 "Hellcat" motocikl budućih generacija

Confederate Motors, američki proizvođač "custom" motocikala predstavio je željno iščekivanu treću generaciju svog "Hellcat" motocikla
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 18:27h

Iako X132 Hellcat dijeli neke karakteristike sa svojim prethodnicima, novi model donosi inovativna tehnička rješenja i vrlo zanimljiv dizajn.

Osnivač kompanije i njen izvršni direktor, Matju Čembers, opisao je novi Hellcat sljedećim riječima: ''Ovo je motocikl za koji smo stvoreni, koji smo željeli da napravimo od samog početka od kada smo osnovali kompaniju prije 21 godinu. Sa sigurnošću mogu reći da je ovo ispunjenje svih naših želja i očekivanja.''

Novi model je dobio ime po legendarnom borbenom avionu iz 2. svjetskog rata, F6F Hellcatu, a ovaj jedinstveni motocikl rezultat je beskompromisnog pristupa proizvodnji i dizajnu. Jedan od glavnih pokazatelja istoga je Hellcatovo aluminijsko kućište motora koje je ovoga puta proizvedeno unutar kuće.Ovo kućište je umjesto uobičajene metode livenja proizvedeno od dva komada 6061 aluminijske legure visokog kvaliteta.

''Ovo novo kućište ujedinjuje najbolju američku tehnologiju i kvalitet izrade V-twin agregata i superiornu tehnologiju izrade pogonskih sklopova u jedan jedinstven proizvod. Iako su ovo nadaleko najskuplji materijali i proizvodni procesi, to je jednostavno najbolji pristup ako želite da dobijete maksimalnu snagu i izdržljivost,'' kaže Čembers.

Glavni dizajner Edvard Džekobs rekao je sljedeće: ''Uvijek smo sanjali o tome da dizajniramo samo srce mašine. Po prvi put u našoj 21-godišnjoj istoriji, to smo i uspjeli ovim jedinstvenim kućištem koje se nalazi na novom Hellcatu. Rezultat je prvi 100% "Confederate" motocikl.''

Unutar ovog novog kućišta leži masivan pogonski sklop koji između ostaloga sačinjava V-twin agregat od 2.200 cc koji je razvijen u saradnji sa još jednom američkom kompanijom - S&S Cycle. Taj motor daje 132 KS i 203 Nm okretnog momenta koji je uparen sa petostepenim mjenjačem kratkog hoda. Masa motocikla iznosi 226 kg.

Beskompromisan pristup izradi i dizajnu motora ne završava se kućištem motora. ''Zbog toga što dizajniramo i izrađujemo svaki pojedini "Confederate" motocikl da bude multi-generacijsko porodično naslijeđe, da svaka komponenta motocikla, od karbonskih točkova do najmanjih šarafa i matica od nerđajućeg čelika, budu najvišeg kvaliteta bez obzira na cijenu. Naši klijenti ne zaslužuju ništa manje,'' kaže Klaj Morison, direktor marketinga u "Confederate"-u.

Nakon prvih narudžbi, 40 komada već je prodano dok sama proizvodnja kreće u maju 2012-te. Obzirom da će se izrađivati tek dva primjerka sedmično, kupci će se načekati dok njihov novi "X132 Hellcat" napokon ne stigne na kućnu adresu. Tokom februara, "X132 Hellcat" će biti u pretprodaji po promotivnoj cijeni od 45.000 američkih dolara , dok će nakon toga cijena skočiti na 49.500 dolara.

Za one kojima se dopada novi Hellcat a imaju 50.000 sa strane, još uvijek je moguće naručiti novi X132 Hellcat na internet stranici www.workandcycle.com.

Bonus video: